UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російській енергосистемі взимку загрожує колапс навіть без масових атак

Міністр енергетики поскаржився на брак коштів на ремонти енергооб’єктів. Водночас тільки ракетна атака на Україну 26 серпня обійшлась РФ понад 1,26 млрд доларів США.

Міністр енергетики Росії Сєргєй Цивілєв поскаржився, що федерація вичерпала резерви стійкості енергосистеми країни, які було створено за часів СРСР, а на модернізацію галузі не вистачає коштів, тому взимку країну можуть чекати труднощі.

«Основна причина — недофінансування модернізації обладнання та підтримання його у нормативному стані», — заявив російський міністр в інтерв'ю держагентству ТАСС.

Він уточнив, що на приклад енергосистема Далекого Сходу Росії входить в осінньо-зимовий період без необхідного резерву генеруючих потужностей, у тому числі через перенесення капремонту низки теплоелектростанцій. Тому існує високий ризик аварій.

Водночас російські енергетики зазначають, що через кілька років із дефіцитом електроенергії в РФ може зіткнутись навіть Москва. До 2030 року російській столиці загрожує нестача 1,6 гігавата потужності, а до 2042 року — 4,2 гігавата. Фізичне зношування електромереж регіону сягає близько 70% для розподільчих мереж і близько 50% — для магістральних.

Читайте також: Наліт на енергосистему: підготовка до зими по-російському

Водночас Росія системно завдає ударів по енергосистемі України та по суті уже вивела з ладу усю теплову генерацію. Після ракетної атаки 26 серпня в Україні знову виникли труднощі із подачею електроенергії та були введені графіки обмежень споживання, застосування яких припинили лише 8 вересня.

Водночас, як підрахували журналісти, масова повітряна атака на енергосистему України 26 серпня обійшлась РФ близько 1,26 млрд доларів США.

Українці, які розслабилися після декількох тижнів «цілодобового світла» та заспокійливих меседжів влади, зненацька відчули й підступність ворога, й вразливість систем життєзабезпечення. Знову думаємо про те, що буде, коли настане зима, та як узагалі її пережити. Як працює енергосистема, де її слабкі місця та як цьому зарадити, — пише в статті «Чи переживе зиму українська енергетична система?» директор Інституту міста Олександр Сергієнко.