UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російський дипломат незаконно скуповував снайперські боєприпаси в Чехії

Чеські спецслужби вважають співробітника посольства агентом ГРУ.

У червні в Чехії затримали працівника російського посольства, який займався скупкою патронів до снайперської зброї та інших боєприпасів. Про операцію чеської поліції і спецслужб ЗМІ повідомили 14 серпня, передає «Радіо Свобода».

Завдяки дипломатичному імунітету росіянину вдалося уникнути відповідальності. Його вже видворили до Росії.

Слідство ще не встановило, з якою метою співробітник військової секції посольства РФ у Празі скуповував боєприпаси і кому планував їх передати. Чеські спецслужби вважають його агентом російської військової розвідки - Головного управління Генштабу РФ (колишнє ГРУ).

Росіяни затримання і висилку дипломата не коментують.

Читайте також: Словаччина висилає трьох дипломатів РФ

У червні з Чехії вислали двох російських дипломатів.

Низка чеських ЗМІ опублікували розслідування справи російського спецагента, який привіз до посольства смертельну отруту ріцин. Спираючись на власні джерела та підтвердження джерел з чеської Служби безпеки, журналісти заявляють, що названим спецагентом був російський дипломат - в. о. керівника представництва Росспівробітництва в Чехії Андрій Кончаков.

Кончаков прибув до в аеропорт Вацлава Гавела з Росії за російським дипломатичним паспортом. На чоловіка чекала машина місцевого російського дипломатичного корпусу, яка доставила його в посольство. Джерела видання стверджують, що пасажир їхав з портфелем, у якому перевозив смертельну отруту ріцин.  Вона призначалася для керівників празького муніципалітету.

Ондржей Колар, голова 6-го району Праги, демонтував пам'ятник радянському маршалу Івану Конєву, а мера Праги Зденек Гржиб, розпорядився перейменувати площу перед російським посольством на честь вбитого російського опозиційного політика Бориса Нємцова.