UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські війська почали другий етап навчань із застосування ядерної зброї

Цього разу тренування проводять спільно із білорусами.

РК «Іскандер-М», який може стріляти ракетами з ядерними боєголовками

РК «Іскандер-М», який може стріляти ракетами з ядерними боєголовками

Російські війська розпочали другий етап навчання із застосуванням нестратегічних ядерних сил. Цього разу тренування проводять спільно із Білоруссю, заявило Міноборони Росії.

Російське відомство заявляє, що навчання здійснюють для  підтримки готовності особового складу та техніки для бойового застосування нестратегічної ядерної зброї Росії та Білорусії «з метою безумовного забезпечення суверенітету та територіальної цілісності Союзної держави».

Перший етап навчань проводили у травні в Південному військовому окрузі РФ. Зокрема, російські війська відпрацьовували спорядження ракет-носіїв для ракетного комплексу «Іскандер» та підготовку ракетних пусків.

Також військові країни-окупанта пропрацьовували спорядження частинами гіперзвукових ракет «Кинжал» та вильоти винищувачів.

Читайте також: Путін знову погрожує застосуванням ядерної зброї: кому і через що

Нагадаємо,  у червні минулого року президент РФ Владімір Путін заявив, що «перші ядерні боєголовки вже доставили в Білорусь» для «стримування агресії» з боку Польщі. Також відомо, що РФ передала Білорусі комплекс «Іскандер-М», який може стріляти ракетами з ядерними боєголовками.

Згодом РФ уже восени перекинула на територію Білорусі додаткові ешелони з компонентами ядерної зброї.

Договір про розміщення в Білорусі російської ядерної зброї був підписаний 25 травня 2023 року. Згідно з ним контроль за тактичною ядерною зброєю здійснює РФ, яка в тому числі ухвалюватиме рішення про її  можливе застосування.