UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські ракети над країнами НАТО: ISW оцінив ризики ескалації між Заходом і РФ

Кампанія ракетних ударів РФ і надалі створюватиме периферійні ризики за межами України.

Проліт російських ракет над територією НАТО навряд чи спричинить ескалацію, йдеться в останньому звіті Інституту дослідження війни про ризики загострення відносин між Заходом та Москвою.

Читайте також: Молдова підтвердила проліт російських ракет, Румунія ні

"ISW продовжує з високою впевненістю оцінювати, що Путін не бажає ризикувати прямим конфліктом з НАТО", –  резюмують аналітики відомства.

Нагадаємо, кремлівські війська випустили дві крилаті ракети з Чорного моря, які перетнули повітряний простір Румунії та Молдови, перш ніж увійти в повітряний простір України.

Читайте також: Дві російські ракети влетіли у повітряний простір Румунії та Молдови

Триваюча кампанія ракетних ударів РФ і надалі створюватиме периферійні ризики за межами України, такі як ці прольоти або ризик інцидентів з системами ППО (як у Польщі 15 листопада 2022 року).

Читайте також: Інцидент у польському Пшеводуві: Дуда пояснив початкову версію про вибух двох ракет

Однак ISW вважає, що НАТО (і окремі країни-члени) повністю контролюють свою відповідь і ступінь ескалації у відповідь на випадкові або навмисні російські прольоти або інші провокації. ISW також продовжує з високою впевненістю оцінювати, що Путін не прагне війни з НАТО і навряд чи ризикуватиме безпосередньо ескалацією.