UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські правозахисники звернулись до генпрокурора щодо в’язнів, яких відправляють на війну

За законом, в’язні, що не відбули покарання, можуть покидати тюрму лише за умови амністії, помилування або умовно-дострокового звільнення.

Шестеро членів Ради з прав людини при президентові РФ звернулись до російського генпрокурора Ігоря Краснова з листом, у якому просять пояснити, на яких підставах в’язнів відправляють на фронт в Україну. Звернення 18 вересня опублікували на сайті Правозахисної ради.

У зверненні йдеться про те правозахисників зацікавила інформація, поширена російськими ЗМІ, зокрема в етері телеканалу "Россия-1" 7 серпня, поширювали інформацію про те, що до участі в так званій "спецоперації" на території України залучають тисячі в’язнів російських тюрем.

Читайте також: Робимо позначку "дезертир" і далі – розстріл: Пригожин із ПВК "Вагнер" знову взявся за мобілізацію злочинців

Правозахисники підкреслили, що засуджених до позбавлення волі, які не відбули покарання, можна випускати за межі місця утримання лише за таких умов:

Відтак правозахисники написали: "У зв'язку з вищевикладеним просимо Вас роз'яснити, на якій підставі звільняються від відбуття ув'язнення зазначені особи, якщо ця інформація відповідає дійсності?"

Звернення підписали члени Ради при президентові РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини Олександр Верховський, Наталія Євдокимова, Ігор Каляпін, Єва Меркачева, Владімір Ряховський і Ніколай Сванідзе.

Читайте також: У в’язнів «зриває дах»: керівники колоній незадоволені візитами Пригожина для вербування «добровольців» — BBC

Нагадаємо, у Росії армію поповнюють в’язнями. Євгеній Пригожин, що фінансує ПВК "Вагнера" і її засновник Дмитро Уткін особисто відвідали виправні колонії в Ростовській та Іванівській областях і завербували для війни в Україні ще близько 1000 в’язнів. Пригожин навіть не приховує це, а незгодним радить "відправити на фронт своїх дітей".

"Або ПВК та зеки, або ваші діти – вирішуйте самі", – заявив він у коментарі, який опублікувала компанія Пригожина "Конкорд" у соцмережі ВКонтакте.