UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російське вторгнення в Україну спонукає Швейцарію до переосмислення свого нейтралітету — Politico

Експерти у звіті рекомендують країні тіснішу співпрацю з ЄС і НАТО.

Швейцарія не прагне брати участь у війнах, але вважає за краще отримувати прибутки. Зіткнення між цими цінностями, а також занепокоєння тим, що президент Росії Владімір Путін становить ризик для всієї Європи, спонукає країну переосмислити свою оборонну позицію.

У звіті, опублікованому 29 серпня, група експертів рекомендує уряду країни, яка дотримується нейтралітету з 1815 року, працювати над створенням "спільної оборонної спроможності" з ЄС і НАТО, повідомляє Politico.

Експерти, які готували звіт, серед яких дипломати, високопосадовці, колишній керівник швейцарської армії та Вольфганг Ішингер, колишній директор Мюнхенської конференції з безпеки, представили свої висновки президенту країни Віолі Амгерд. Рекомендації будуть покладені в основу стратегії безпеки Швейцарії до 2025 року.

Читайте також: Нейтральній Швейцарії теж потрібна парасолька від російської загрози

"Після нападу Росії на Україну нейтралітет знову став предметом політичних дебатів, як вдома, так і за кордоном. Тиск на Швейцарію з вимогою прояснити свою позицію зростає", — йдеться у звіті, який закликає до "перегляду" політики нейтралітету.

Одним з багатьох чинників є те, як нейтралітет Швейцарії вплинув на продаж зброї. Берн забороняє продаж зброї країнам, що перебувають у стані війни, і це вплинуло на відносини з іншими країнами, які хотіли б відправити в Україну зброю, що може включати швейцарські компоненти.

Читайте також: Швейцарія приєдналася до чергового пакету санкцій проти Російської Федерації

"Відмова Швейцарії дозволити відправку в Україну боєприпасів швейцарського виробництва, що зберігаються на німецьких складах, для використання в подарованих Україні зенітних комплексах Gepard, спонукала німецького виробника зброї Rheinmetall збільшити виробництво боєприпасів у Німеччині", — пише Politico.

Експерти не пропонують Швейцарії повністю відмовитися від нейтралітету і вступити до НАТО, але закликають до поглиблення зв'язків з військовим альянсом і ЄС щодо спільних навчань. У звіті також міститься заклик до того, щоб військові витрати досягли 1% ВВП до 2030 року. Наразі Швейцарія витрачає на оборону 0,76 % ВВП — набагато менше, ніж будь-який член НАТО, окрім Ісландії, яка не має армії.

Звіт, ймовірно, зіткнеться з опором у швейцарському парламенті, особливо з боку пацифістських лівих партій і націоналістичних ультраправих; Амгерд вже давно критикують за дедалі тісніші зв'язки країни з НАТО.

Читайте також: У Швейцарії заблокували 1,3 мільярда євро російського олігарха Сулеймана Керімова

Нагадаємо, що уряд країни заявив 21 серпня, що Швейцарія приєднається до Європейської організації з кібербезпеки (ECSO), щоб посилити захист від хакерів та онлайн-атак. Завдяки приєднанню до організації Швейцарія отримає інформацію про сучасні технологічні рішення й розробки, а також доступ до мереж експертів, йдеться в заяві Берна.