UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російська церква поділяє провину за злочини в Україні — Вселенський патріарх Варфоломій

Варфоломій вважає що викрадення українських дітей є також відповідальністю РПЦ.

Вселенський патріарх Варфоломій назвав Російську православну церкву відповідальною за війну в Україні, заявивши, що російська влада використовує її в якості «інструменту для досягнення своїх стратегічних цілей», повідомляє Reuters.

«Церква та державне керівництво Росії співпрацювали у злочині агресії та розділили відповідальність за скоєні злочини, як-от шокуюче викрадення українських дітей», — сказав він на конференції, що відбулася в парламенті Литви.

Варфоломій додав, що міжрелігійний діалог має зосередитися на способах протистояти та нейтралізувати здатність керівництва Московського патріархату підривати єдність і теологічно легітимізувати злочинну поведінку, маючи на увазі заяви російського патріарха Кіріла, чиє повне благословення на вторгнення Москви в Україну розкололо всесвітню православну церкву.

Водночас, духовний глава православних християн світу сказав, що готовий допомогти у післявоєнному «духовному відродженні» Росії.

«Константинопольська церква-матір готова знову допомогти своїм дітям в Україні та Росії, як це робила неодноразово в минулому», — підкреслив він. 

Читайте також: У Росії заговорили про «десатанізацію» України та призначили Путіна головним екзорцистом

Під час зустрічі Вселенського патріарха Варфоломія з митрополитом Епіфанієм наприкінці січня, він назвав війну в Україні «диявольською» та засудив російську агресію.

Посол України у Ватикані Андрій Юраш нещодавно заявив, що російська православна церква навіть не приховує, що УПЦ МП – це її невід'ємна частина.