UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни засудили 72-річного громадянина США за "найманство" на боці України

Його сімʼя сумнівається, що він брав участь у бойових діях.

Росіяни засудили 72-річного громадянина США Стівена Габбарда до шести років і 10 місяців позбавлення волі за нібито найманство на боці України. Американець визнав свою провину, проте його сімʼя сумнівається у правдивості свідчень, повідомляє Reuters.

Зазначається, що його сестра Патриція Габбард та ще один родич сказали, що засуджений дотримувався проросійських поглядів і навряд чи б воював в його віці.  Російські ж слідчі стверджують, що американець отримував 1000 доларів на місяць за службу в ТРО Ізюму Харківської області, де він проживав з 2014 року. За словами росіян, Габбарда з лютого 2022 року забезпечили навчанням, зброєю та боєприпасами. У квітні окупанти його затримали. 

Читайте також: У Москві українського посла засудили до шести років в'язниці

У інтервʼю Fox News родичі Габбарда описували його як ізольовану людину, він викладав англійську у Японії та на Кіпрі. У 2014 році американець переїхав до України, де жив з українкою, виживаючи на невелику пенсію в розмірі близько 300 доларів. Вказується, що він ніколи не вивчив ні російської, ні української, і мав небагато зв’язків із місцевими жителями.

Раніше між Росією та Заходом відбувся великий обмін увʼязненими, переговори щодо якого тривали понад два роки. Участь в ньому взяли 26 засуджених з семи держав. Серед них — репортер WSJ Еван Гершкович, морпіх Пол Вілан, російський опозиціонер Ілля Яшин та радіожурналістка Алсу Курмашева. Після обміну 13 його учасників повернулися до Німеччини, троє — до США, і десятеро — до Росії. Серед останніх — полковник розвідки ФСБ Вадім Красіков, причетний до вбивства чеченського польового командира у берлінському парку пʼять років тому.