UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росіяни перебільшують ступінь боротьби ПВК «Вагнер» за виживання – ISW

Імовірно, для найманців не все так погано, як хочуть у Міноборони Росії.

Деякі російські джерела проводять інформаційну кампанію з метою перебільшити ступінь боротьби ПВК «Вагнер» за виживання.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

За інформацією аналітиків, росіяни все частіше змальовують Сєргєя Шойгу і Валєрія Гєрасімова як воєначальників, що мають повну підтримку Путіна і витісняють непокірних командирів. Натомість представники ПВК у цих повідомленнях все більше боряться за виживання.

Читайте також: Росія погрожує країнам, які співпрацюють із ПВК «Вагнер» - ISW

«Однак ці російські джерела можуть перебільшувати ступінь труднощів, з якими стикається «Вагнер», особливо якщо повідомлення про поїздку Прігожина до Африки є достовірними, а його зусилля щодо забезпечення контрактів для ПВК - успішними. Шойгу, ймовірно, прагне завдати остаточного удару по «вагнерівцям», але, можливо, йому буде важко зробити це», - зазначають в ISW.

Також один із російських мілблогерів стверджує, що Міноборони Росії може бути важко замінити «вагнерівців» у Африці, оскільки російські війська потребують часу на підготовку перед розгортанням, не мають таких зв'язків з місцевими жителями і можуть, найімовірніше, дестабілізувати конфлікти, аніж придушити їх.

«Якщо «Вагнер» зможе отримати контракти в Африці і розгорнути свій персонал до того, як МО РФ зможе розгорнути персонал, то Євгєній Прігожин і його найманці можуть зберегти принаймні деяку здатність діяти незалежно в Африці всупереч зусиллям Міноборони, спрямованим на усунення ПВК», - підсумували в ISW.

Читайте також: Число "вагнерівців" у Білорусі зменшилось з 5,8 до 4,4 тисячі найманців — ЦНС

Нагадаємо, журналіст-розслідувач Христо Грозєв заявив, що після заколоту у кінці червня Євгєній Прігожин залишається ціллю для Путіна. Отже, він або помре, або відбудеться новий переворот.

Водночас група найманців «Вагнер» зареєструвалася як освітня організація в Білорусі, куди з липня почали передислоковуватися її підрозділи.