UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія посилює свої кампанію саботажу проти союзників України — адміністрація США

США закликають своїх партнерів викрити й знешкодити стратегію таємних атак Кремля.

Адміністрація Байдена попереджає своїх союзників по НАТО, що Росія посилює приховану кампанію саботажу та гібридної війни проти прихильників України. Щоб протистояти цій зростаючій російській загрозі, американські спецслужби передають своїм європейським партнерам інформацію, яку вони можуть використати, щоб перешкодити диверсантам.

Цього місяця директор національної розвідки США Евріл Гейнс поінформувала членів Північноатлантичної ради НАТО, керівного органу Альянсу, про сплеск тіньових атак, пов'язаних з Росією, що розпочався цієї весни. Гейнс підсумувала дані американської розвідки й закликала членів Альянсу викрити та знешкодити стратегію Кремля, повідомляє Девід Ігнатіус, колумніст газети The Washington Post.

"Передбачувані російські атаки охоплюють всю Європу: у березні Британія заарештувала кількох підозрюваних після пожежі на складі в Лондоні, що належить українській компанії, на якому, за повідомленнями американських чиновників, зберігалося обладнання зв'язку, призначене для України. Також було спалено склад в Іспанії, що належав тій самій компанії, де також зберігалося комунікаційне обладнання", — зазначає колумніст.

Російські атаки також зачепили ключових європейських союзників України: минулого місяця Польща заарештувала 9 підозрюваних диверсантів, які, як повідомляє один з чиновників, планували напади на лінії постачання в Україну. Також минулого місяця в Берліні сталася пожежа на заводі німецької компанії, що належить виробнику зенітних ракет, які використовує Україна. А норвезька влада попередила, що диверсанти можуть націлитися на компанії, які постачають зброю в Україну.

Читайте також: Росія влаштувала пожежу на заводі в Берліні в рамках гібридної війни проти Європи — західні чиновники

Американські чиновники кажуть, що Путін стурбований тим, що НАТО рухається до прямого втручання проти Росії, після того, як у квітні США схвалили надання військової допомоги у розмірі 61 мільярд доларів, а потім Байден прийняв рішення дозволити використання американської зброї на території Росії.

Гейнс повідомила Раді НАТО, що метою Путіна було перервати постачання зброї, розколоти Альянс і перешкодити подальшій підтримці Києва з боку НАТО. Російський лідер хоче залякати європейські країни, залишаючись при цьому нижче порогу, який може змусити країни НАТО застосувати статтю 5 для військової відповіді на атаки, вважають американські офіційні особи.

"Ця російська таємна кампанія, схоже, ще не призвела до загибелі цивільних осіб. Але якщо це станеться, представники адміністрації попереджають, що країна-жертва може вимагати термінових консультацій з НАТО відповідно до статті 4 Статуту Альянсу для обговорення колективної відповіді", — додає Ігнатіус.

Читайте також: Союзники по НАТО занепокоєні тим, що Москва може здійснити саботаж кабелів і трубопроводів біля узбережжя Ірландії — The Times

Стратегія адміністрації Байдена щодо протидії Путіну зосереджена на обміні розвідданими. Як і в перші дні війни, адміністрація наполягає на обміні якомога більшим обсягом інформації з союзниками, щоб допомогти їм виявляти і відбивати атаки — і підвищити колективну стійкість. Повідомлення, яке вони хочуть надіслати Росії, полягає в тому, що диверсійна кампанія не змусить НАТО відмовитися від підтримки України, а лише поглибить проблеми Путіна.

Хоча чиновники адміністрації занепокоєні кампанією саботажу, вони сумніваються, що вона переросте у повномасштабну конфронтацію. Путін не хоче війни з НАТО, яку він знає, що програє, вважають чиновники. Він просто хоче підірвати Альянс.

Раніше газета повідомляла, що Росія своїми диверсіями перевіряє Європу. Натомість європейці працюють над варіантами відплати Росії за її атаки, але зіштовхуються з проблемами. Наприклад, диверсії часто здійснюють завербовані громадяни, через що важче довести пряму відповідальність Росії.