UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія вже давно готується до нових санкцій Заходу — FT

Кремль упевнений, що російська економіка витримає будь-які санкції.

Намагання Росії зменшити свою залежність від глобальної фінансової системи зробили її краще підготовленою до санкцій, про які попереджають США та Європа. Санкції можуть бути запроваджені у разі вторгнення РФ в Україну. Однак поки Москва проводила «стрес-тестування» своєї економіки на випадок санкцій, Європа не зменшила енергетичну залежність від РФ, пише Financial Times.

На думку аналітиків, відносний успіх стратегії Москви, яку інвестори часто називають «Фортеця Росія», може зробити санкції Заходу менш ефективним стримувальним фактором. Тим часом ЄС все ще не позбувся залежності від російського газу, що робить будь-які обмеження на транспортування російських енергоносіїв потенційно небезпечними і залишає можливість Москві відповісти, обмеживши поставки газу.

Нові санкції можуть вийти далеко за межі тих, які були запроваджені після анексії Росією Криму у 2014 році. Вони можуть стати подібними до заходів, застосованих проти Ірану та Північної Кореї, які майже відірвали країни від глобальної економіки.

Але російське Міністерство фінансів, яке роками оцінювало найгірші сценарії і створило підрозділ, який працює для протидії можливим заходам з боку Управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США, стверджує, що російська економіка може витримати навіть найпотужніші санкції.

«Звичайно, це неприємно, але можливо. Я думаю, що наші фінансові установи можуть впоратися з цим, якщо нові ризики з’являться», – заявив минулого тижня міністр фінансів Антон Силуанов.

Можливість розширення російської агресії проти України та подальшої фінансової помсти з боку США та Європи зросла після того, як Кремль визнав «невдалими» переговори в Женеві та Брюсселі щодо послаблення напруженості.

Президент Росії Владімір Путін стягнув військовослужбовців до українського кордону та погрожував військовими діями, якщо Захід не виконає його вимоги «гарантій безпеки».

«Коли Путін запитує, що робити, якщо РФ покарають санкціями за військові дії, його чиновники можуть віддати честь і сказати: «Пане президенте, ми точно знаємо, що робити». І це дає Путіну відчуття впевненості, що санкції – не те, про що варто турбуватися», – сказав старший науковий співробітник Московського центру Карнегі Олександр Габуєв.

З 2014 року Росія нарощувала валютні резерви та намагалася зменшити залежність своєї економіки від долара.

З кінця 2015 року резерви Центрального банку РФ зросли більш ніж на 70 відсотків і тепер перевищують 620 мільярдів доларів. Згідно з даними, опублікованими минулого тижня, доларові резерви становили близько 16,4% від загального обсягу резервів минулого року з 22,2% у червні 2020 року. Близько третини резервів – в євро, 21,7% – у золоті та 13,1% – у юанях.

У 2017 році Росія об’єднала свій резервний фонд із нещодавно створеним Фондом національного добробуту, який накопичує надлишки доходів від нафти та газу.

Зростання цін на нафту збільшили фонд до 190 млрд доларів у третьому кварталі 2021 року. Росія очікує, що до 2024 року він зросте до 300 млрд доларів.

РФ також навчилася менше покладатися на іноземних інвесторів. Іноземна власність російських державних облігацій знизилася до 20% після того, як минулого року Вашингтон запровадив економічні санкції. Ці заходи зменшили іноземні інвестиції, але також зробили РФ менш вразливою до майбутніх зовнішніх економічних обмежень.

Російські компанії засвоїли урок перших санкцій, коли багато хто намагався зібрати кошти для погашення позик: корпоративні кредити від іноземних кредиторів скоротилися зі 150 млрд доларів у березні 2014 року до 80 млрд доларів минулого року.

Однак санкції все-таки принесли шкоду: російська економіка зростала повільніше. Консервативна фіскальна політика обмежила соціальні витрати та інвестиції в інфраструктуру, а реальні доходи різко впали.

Путін відмовився витрачати Фонд національного добробуту на боротьбу з пандемією, віддаючи перевагу більш обмеженому стимулюванню економіки, ніж більшість західних країн, і швидшому послабленню карантинних обмежень, що, за словами епідеміологів, викликало один з найвищих у світі рівнів смертності на душу населення в країні.

«Стабільність «Фортеці Росії» — це свого роду стабільність у пострадянському стилі, де ви жертвуєте економічним зростанням», – сказала науковий співробітник Фінського інституту міжнародних відносин Марія Шагіна.

У той час як Росія працювала над зменшенням своєї залежності від іноземного фінансування, ЄС зробив не так багато, щоб знизити свою залежність від експорту енергоносіїв РФ, ризикуючи тим, що санкції проти Кремля можуть мати зворотний ефект. Блок імпортує понад 40 відсотків свого газу і чверть нафти з Росії.

«ЄС не вчився на своїх помилках з 2014 року. Блок мав на меті диверсифікуватися від Росії з точки зору газу, а також стати більш стійким та геополітично незалежним. Але ми цього не бачимо», - вважає Шагіна.

Така залежність від російських енергоносіїв може ускладнити для Заходу запровадження ширших санкцій проти російського фінансового сектора. США та ЄС обговорюють заборону на операції з великими російськими державними банками або відключення країни від глобальної платіжної системи SWIFT, але такі кроки були б ефективнішими, якби Захід став енергетично незалежним від РФ, вважає Габуєв.

«Їм доведеться залишити відкритим канал, щоб платити Росії за нафту та газ. Путін досі думає, що Росія витримає будь-які санкції, Кремль вважає, що у нього є відповідь», – додав аналітик.

Читайте також: США наступного тижня можуть передати Росії перелік своїх "побоювань та ідей" – Блінкен

Держсекретар США Ентоні Блінкен нещодавно заявив, що у разі вторгнення російських військ в Україну США введуть проти РФ санкції, які "знищать російську економіку", а президент США Джо Байден повідомив, що проти Росії будуть введені санкції, які "президент РФ Володимир Путін раніше ніколи не бачив".

Байден також заявив, що у разі нового вторгнення Росії в Україну російські банки не зможуть проводити операції з доларом.

Про ситуацію з військами РФ біля кордонів України та проведені переговори, читайте у статті Олексія Іжака "Чи відведе Путін війська від України після переговорів із США?".