UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія включила болгарина Грозєва до списку «іноагентів»

Список розширився на п'ять прізвищ.

Міністерство юстиції Російської Федерації у п'ятницю, 21 квітня, включило до реєстру «іноземних агентів» журналіста Bellingcat Христо Грозєва та ще чотирьох фізичних і юридичних осіб, йдеться у повідомленні відомства.

Раніше цього ж дня Лефортовський районний суд Москви заочно заарештував Христа Грозєва. У грудні минулого року МВС РФ оголосило його у розшук.

Крім Грозєва,  до списку потрапили політикиня і журналістка Ельвіра Віхарєва, журналістка Наталія Сівець-Єрмоліна, правозахисна організація «Школа призовника» та журналістський проект «Адвокатська вулиця».

На думку Мінюста, Грозєв поширював «недостовірну інформацію про прийняті органами публічної влади рішення і політику, що проводилася ними, брав участь у створенні для необмеженого кола осіб матеріалів іноземних агентів».

«Ого, це подвійний жахливий день! Мене не лише заочно заарештували, так ще й сьогодні оголосили «іноагентом». Іноземець є іноагентом.  Чи можу я бути кимось іншим»", - прокоментував Грозєв, додавши, що синхронно із оголошенням його іноагентом Твіттер Ілона Маска позбавив його синьої галочки верифікованого корисувача

Читайте також: Генеральний директор Bellingcat: російська корумпована адміністрація продає інформацію та працює проти себе

Христо Грозєв – болгарський медіаексперт і медіаінвестор, з 2015 року співпрацює з групою Bellingcat. Серед найбільш резонансних  розслідувань групи  – з'ясування подробиць катастрофи малайзійського «Боїнга» над Донбасом та обставин отруєння опозиціонера Олексія Навального. 2019 року був нагороджений European Press Prize в категорії «Розслідувальна журналістика».

У липні 2022 року президент Росії Владімір Путін схвалив поправки до «Закону про іноземних агентів», який впродовж десяти років широко використовувався для репресій проти опонентів режиму.