UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія використовує сербського агента для проникнення в органи ЄС — західна розвідка

Згідно з даними західної розвідки, Новіца Антіч є активним "агентом впливу" ФСБ Росії.

Російська розвідка використовує сербського агента для проникнення в інститути Євросоюзу і поширення прокремлівських тез про війну в Україні. В жовтні 2023 року громадянин Сербії Новіца Антіч — активний "агент впливу", який, згідно з документами, свідомо працював у тісному контакті з російськими спецслужбами,  проводив зустрічі з європейськими посадовцями у Брюсселі й, зокрема, з членами Європейського парламенту, йдеться в матеріалах західної розвідки, що потрапили в розпорядження Politico.

Серед цих євродепутатів були німецький законодавець від партії "Зелених" Віола фон Крамон-Таубадель, італійський депутат від партії "Соціалісти й демократи" Алессандра Моретті та словацький член консервативної групи Європейської народної партії Володимир Більчик. Антіч, голова Військової профспілки Сербії, також зустрівся з представниками профспілок EUROMIL і EPSU, які представляють інтереси військовослужбовців і працівників державних служб у Європейському союзі, відповідно.

Згідно з даними західної розвідки, Новіца Антіч є активним "агентом впливу" ФСБ Росії. Він тісно співпрацює зі співробітником ФСБ В'ячеславом Калініним, громадянином Росії й головним редактором Veteran News, медіа-сайту, що спеціалізується на новинах для ветеранів збройних сил.

"Росія використовує Сербію як плацдарм для операцій впливу, покликаних послабити проєвропейські та пронатовські настрої всередині країни, а також у Європейському Союзі, який залишається вірним прихильником України з моменту повномасштабного вторгнення Росії два роки тому. Антіч використовував свою роль керівника військового союзу Сербії для критики президента Александара Вучича та вищого керівництва збройних сил країни", — зазначає Politico.

Читайте також: Російські шпигуни повернулися і вони небезпечніші, ніж будь-коли – The Economist

Раніше стало відомо, що в Естонії заарештували російського професора за підозрою у шпигунстві на користь Росії. Після затримання спецслужбою, професора звільнили з університету.