UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія та Білорусь підписали договір про розміщення російської ядерної зброї

Контроль за зброєю залишиться за РФ.

Міністри оборони Росії Сєргєй Шойгу та Білорусії Віктор Хрєнін у четвер, 25 травня, у Мінську підписали документ про розміщення російської тактичної ядерної зброї у Білорусі, повідомляють російські ЗМІ.

Як заявив російський міністр, контроль за тактичною ядерною зброєю в Білорусі здійснюватиме Росія, яка в тому числі ухвалюватиме рішення про її застосування.

"Росія та Білорусь зміцнюють єдиний оборонний простір з урахуванням військово-політичної обстановки", - зазначив він.

При цьому Шойгу сказав, що «надалі можуть бути вжиті додаткові заходи щодо забезпечення безпеки Союзної держави та реагування на військово-політичну обстановку».

Як писало ZN.UA, питання розміщення тактичної ядерної зброї у Білорусі є однією із причин термінової поїздки самопроголошеного президента Білорусі Аляксандра Лукашенка до Москви цього тижня.

Читайте також: Вашингтон повідомив Москву, що тримає розгорнутими 1 419 ядерних боєголовок

Наприкінці березня цього року російський лідер  Владімір Путін повідомив про домовленість із президентом Білорусії Олександром Лукашенком про розміщення тактичної ядерної зброї в республіці. За словами російського лідера Білорусі передано ракетний комплекс "Іскандер", який може бути носієм тактичної ядерної зброї.

Згідно із заявами росіян, до 1 липня мають закінчити будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї на території Білорусії.