UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія спробувала заборонити прапор Косово в ООН. Безуспішно

При цьому Москва сама заявляла, що відеоконференції Радбезу ООН є неофіційними

Росія вперше спробувала перешкодити представниці Косово виступати в Раді Безпеки ООН з прапором країни на задньому плані, заявивши, що більшість членів Ради не визнають незалежність країни від Сербії, повідомило агентство Associated Press.

Прохання про заборону прапора заступником постпреда Росії при ООН Дмітрієм Полянскім на початку запланованого відкритого засідання ради щодо Косова призвела до 45-хвилинної припинення віртуального засідання, в той час, як 15 членів ради обговорювали це питання в приватному порядку.

Полянскій заявив, що "вісім з 15 членів Ради Безпеки не визнають Косово країною", і тому прапор не повинен з'явитися за міністром закордонних справ Косово Донікою Герваллою. За його словами, Росія не заперечує проти її виступу.

Британія заперечила, що відеоконференції Ради Безпеки не є офіційними засіданнями, і заявила, що прапор Косово з'явився за його представником під час останнього засідання.

Після того як через пандемію COVID-19 зупинилася більшість особистих зустрічей в штаб-квартирі ООН, Росія сама наполягала на тому, що будь-яке засідання, що не проведене в залі Ради Безпеки, включаючи всі ті, які проводяться віртуально, буде вважатися неофіційним.

Коли засідання, нарешті, відновилося, нинішній президент Ради, постпред В'єтнаму в ООН Данг Дінь Куй, сказав, що фон віртуальних зустрічей не повинен порушувати засідання Ради та прапор може залишитися.

Гервалла була одним з трьох запланованих виступаючих.

Полянскій почав свій виступ після виступу представника Косово, заявивши про "неповазі до рішень Ради Безпеки ООН від когось, запрошеного як представника косовських албанців".

Полянський зазначив, що відеоконференції ради носять неформальний і тимчасовий характер, а процедурні правила ради не застосовуються в повному обсязі.

Напруженість навколо Косово як і раніше є джерелом нестабільності на Балканах.

Косово проголосило незалежність від Сербії у 2008 році, через десять років після жорстокої війни 1998-1999 років між повстанцями з-поміж етнічних албанців і сербськими силами. Війна закінчилася після 78-денної повітряної кампанії НАТО, яка витіснила сербські війська і в Косово увійшли миротворчі сили. Україна також направила туди своїх миротворців.

На вересень минулого року 98 зі 193 країн-членів ООН визнали Косово, включаючи переважну більшість членів Європейського Союзу, Велику Британію та США. Китай та Росія, у якої тісні зв'язки з Сербією, входять до числа країн, які не визнали незалежність Косово. Відзначимо, що Україна також не визнає незалежність, проте визнала її паспорта.

Переговори щодо нормалізації відносин між Косово і сусідньою Сербією, що почалися десять років тому, зайшли в глухий кут торік.

Спецпосланець ООН по Косово Захір Танін повідомив Раді, що зустрівся в понеділок з новим прем'єр-міністром Косово Альбіном Курті, «який запевнив мене у своєму розумінні стратегічної важливості просування діалогу з Белградом».

Він сказав, що у вівторок вранці говорив з президентом Сербії Александаром Вучич, який підкреслив "важливість діалогу для світу і стабільності, і знову висловив надію на активізацію цього діалогу, з тим щоб дати результати, що виходять за рамки раніше досягнутих результатів".