UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія пригрозила країнам, які надають свої аеродроми ВПС України

Вони будуть розцінюватися як такі, що вступили у військовий конфлікт.

Росія попередила, що будь-яка країна, яка запропонує свої аеродроми ВПС України, що атакують російські цілі, буде вважатися такою, що вступила в конфлікт, повідомило в неділю державне інформаційне агентство ТАРС.

«Використання аеродромних мереж сусідніх країн для базування українських військових літаків та їхнє подальше застосування проти збройних сил Росії можна розцінювати як втягування цих держав у збройний конфлікт», — заявив військовий представник Міноборони Росії Ігор Конашенков.

Досі США та ЄС ввели нищівні та широкомасштабні санкції проти Росії, щоб змусити її припинити військову кампанію проти України, але ухилялися від будь-яких дій, які Москва могла б витлумачити як вступ до прямої конфронтації.

Читайте також: Окупанти атакували аеродром в Гостомелі під Києвом та завод "Антонов", збиті ворожі вертольоти

Президент України Володимир Зеленський неодноразово просив НАТО запровадити безпольотну зону над Україною, щоб допомогти їй захистити своє небо від ударів російської авіації, але Атлантичний альянс відмовився через побоювання, що його буде втягнуто у прямий конфлікт із Росією.

ООН також заявила, що російське вторгнення, яке триває вже 11 днів, змусило залишити рідні місця понад 1,5 мільйона людей, назвавши його найбільшою кризою з біженцями в Європі з часів Другої світової війни.

Верховний комісар ООН з прав людини (УВКПЛ) заявила в неділю, що понад 360 мирних жителів було вбито в Україні з початку російського вторгнення 24 лютого, на додаток до 759 поранених мирних жителів. Організація підрахувала, що реальні цифри, ймовірно, будуть «значно вищими».

Зображення руйнувань внаслідок російських обстрілів українських міст викликали міжнародне засудження, а Міжнародний кримінальний суд заявив, що розпочав розслідування можливих військових злочинів, скоєних Москвою в Україні. Детальніше читайте у статті "Коаліція справедливості: чи доведе Україна військових злочинців до лави підсудних у міжнародних судах?"