UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія поставила на паузу переговори щодо контролю над озброєннями до виборів у США

Переукладання Договору щодо СНО-3 могло б стати важливою зовнішньополітичною перемогою Трампа напередодні виборів.

Росія відмовилася від нових переговорів щодо контролю над стратегічними озброєннями до виборів президента США, пише Bloomberg із посиланням на заяви російських дипломатів.

«Якщо американцям потрібно доповісти своєму начальству, що вони досягли угоди з Росією до своїх виборів, вони цього не отримають», - заявив заступник міністра закордонних справ РФ Сєргєй Рябков.

У коментарі російському агентству «ТАСС» Рябков уточнив, що очних контактів зі спецпредставником президента США з контролю над озброєннями Маршаллом Біллінгслі не буде до 3 листопада.

Раніше Біллінгслі повідомляв про важливий прогрес у переговорах і «принципову згоду на вищому рівні». Зокрема, ішлося про включення до Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО) тактичної ядерної зброї.

Однак голова російської переговорної делегації інформацію американської сторони заперечував, заявивши, те, що розбіжності занадто великі.

Проте Кремль досі зацікавлений в укладенні угоди: 12 жовтня речник президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що укласти угоду з Вашингтоном до закінчення терміну дії СНО-3 (в лютому 2021 року - ред.) - «пріоритетна задача »для Москви. І висловив стурбованість тим, що після виборів 3 листопада це може стати складніше.

Позиція сторін

Як повідомляє The Bell, США пропонують Росії включити в договір повну взаємну заморозку ядерних арсеналів, включно з тактичними ядерними зарядами (55% ядерного арсеналу країни).

Росія з пропозицією не згодна, вказуючи на те, що за такого формулювання за дужками залишаються стратегічні неядерні і космічні озброєння, які активно розвивають США.

Продовження Угоди щодо СНО-3 могло б стати важливим зовнішньополітичним досягненням Дональда Трампа напередодні виборів. На сьогодні голова держави програє своєму конкурентові, демократові Джо Байдену, з відривом у 17%.

Росію влаштує просте продовження договору. Однак сам Трамп має намір переукласти договір за участю Китаю.

Що буде з договором після виборів

Переможець виборів 3 листопада встигає продовжити угоду, якщо домовленості все ж будуть досягнуті. Раніше Джо Байден і його кандидатка у віце-президенти Камала Харріс висловлювалися на користь переукладання договору. Але, за словами спецпредставника Біллінгслі, у цьому випадку умови будуть жорсткішими.

Читайте також: Путін допустив вихід Росії з СНО-3

Новий Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО) набрав чинності 5 лютого 2011 року, змінивши попередній, термін дії якого сплинув у 2009 році. Термін дії СНО-3 закінчується в 2021 році.

Згідно з документом, Росія і США мали скоротити сумарну кількість ядерних боєзарядів на третину: міжконтинентальних балістичних ракет до 700, ядерних боєголовок до 1550, розгорнутих і нерозгорнутих носіїв – до 800.

Президент США Дональд Трамп неодноразово закликав Китай приєднатися до американо-російських переговорів щодо угоди, що замінить договір СНО-3.