UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія не припинила нарощування військової сили поблизу кордонів з Україною — Bloomberg

За даними аналітиків із Janes, Росія не припинила нарощування військ на кордоні з Україною.

Оборонно-розвідувальна фірма Janes заявила, що Росія продовжила нарощувати військові сили поблизу України, навіть готуючись до переговорів з питань безпеки зі США, повідомляє Bloomberg.

Супутникові знімки в прикордонних до України районах показують, що там залишаються танки, артилерія та системи ППО, переміщені з листопада. Компанія зазначила, що на знімках видно обмежену кількість військ та техніки. Росія зможе швидко і потай посилити їх за допомогою великих розгортань з використанням поїздів або літаків, стверджується в повідомленні оборонно-розвідувальної компанії.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила 22 грудня журналістам, що дуже стурбована "подальшими пересуваннями військ на кордоні", та закликала до діалогу. За даними Ради безпеки і оборони України, Росія має в своєму розпорядженні 122 тисячі військовослужбовців у радіусі 200 кілометрів від кордону. Кремль заявляв про те, що він не має планів вторгнення на територію України.

Читайте також: Військовий облік для жінок дасть змогу замінити чоловіків на тилових спеціальностях — Арестович

Кремль уже отримав згоду США провести переговори про "юридично обов'язкові" гарантії безпеки, які б завадили НАТО розширюватися на схід, а Україні стати членом альянсу. США заявили, що готові до переговорів у січні щодо двох проектів договорів про безпеку, але назвали неприйнятними низку російських пропозицій. Американська розвідка у листопаді поділилася з європейськими союзниками побоюваннями, пов'язаними з можливим вторгненням до 175 тисяч російських військовослужбовців до України у січні 2022 року.

Раніше повідомлялося, що США готові до переговорів з Росією вже в січні. Вашингтон дасть відповідь щодо пропозицій Москви з безпеки під час переговорів наступного місяця.