UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія намагалася озброїти хуситів у Ємені, але через тиск відмовилася це робити – CNN

Однак росіяни все ж таки консультували хуситів.

Наприкінці липня Росія збиралася доставити ракети та військову техніку єменським хуситам, але відмовилася від цих планів через інтенсивні зусилля з боку США та Саудівської Аравії. Однак росіяни все ж таки розгорнули військовий контингент у Ємені для надання консультацій бойовикам.

Про це пише CNN із посиланням на неназвані джерела.

За даними видання, Саудівська Аравія, застерегла Росію від озброєння свого ворога. А США звернулися до Саудівської Аравії з проханням допомогти переконати Москву відмовитися від цих намірів.

Читайте також: Хусити атакували корабель з українським екіпажем. Посольство України в Ізраїлі відреагувало

Інформація про американо-саудівські переговори та майбутню передачу зброї раніше не розголошувалася. Посольство Саудівської Аравії в США відмовилося від коментарів, а Кремль не відповів на запити.

Американська розвідка не впевнена, чи була реакція Саудівської Аравії ключовим фактором у рішенні Росії відмовитися від озброєння хуситів, або це був лише один із багатьох чинників, які вплинули на рішення президента Росії Владіміра Путіна.

Росія розглядала можливість озброєння і консультування хуситів як спосіб відповісти адміністрації президента США Джо Байдена за дозвіл Україні наносити удари по російській території. Попри зрив плану передачі зброї, Росія все ж розгорнула військовий контингент у Ємені для консультацій хуситів.

Американські чиновники спостерігали за великими російськими кораблями, які проводили незвичну активність у південній частині Червоного моря. Там російські військовослужбовці зійшли на берег і мали при собі сумки, але нічого, що виглядало б достатньо великим, щоб перевозити зброю або її компоненти.

До та під час візиту росіян у Ємен, хусити випустили попередження про потенційну небезпеку на морі. Американський чиновник заявив, що розвідка вказує на наміри хуситів провести навчання з бойовою стрільбою під час перебування росіян у Ємені, але ці плани, схоже, також скасували.

Читайте також: Ізраїль завдав удару по складах пального хуситів: це перша атака по Ємену

Нагадаємо, дипломати США і ЄС проводять термінові переговори щодо Близького Сходу, намагаючись відвернути загрозу повномасштабної регіональної війни після того, як Ізраїль завдав ударів по лідерах «Хезболли» й ХАМАСу в Бейруті й Тегерані.