UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія і США збільшили кількість ядерних боєголовок, готових до застосування

Решта сім ядерних держав також розробляють або впроваджують нові системи озброєнь або заявили про свій намір це зробити.

Протягом останнього року в світі кількість ядерних боєголовок збільшилася з 3 720 до 3 825. При цьому близько двох тисяч одиниць знаходяться в стані підвищеної оперативної готовності та майже всі вони належать Росії або США. Про це передає DW, посилаючись на дані щорічної доповіді Стокгольмського інституту дослідження проблем світу (SIPRI).

Відзначається, що загальна кількість ядерних боєголовок у світі скорочується. Так, на початок 2021 року в арсеналі ядерних держав перебувало 13 080 одиниць ядерних озброєнь. Це на 320 менше, ніж у попередньому році.

"У той час як США і Росія скорочували свої загальні запаси ядерної зброї за рахунок демонтажу списаних боєголовок в 2020 році, на початку 2021 року біля обох було приблизно на 50 ядерних боєголовок в оперативному розгортанні більше, ніж роком раніше. Росія також збільшила свій загальний військовий ядерний арсенал приблизно на 180 боєголовок, в основному за рахунок розгортання більшої кількості міжконтинентальних балістичних ракет наземного базування і балістичних ракет на субмаринах ", - йдеться в доповіді.

Решта сім ядерних держав також розробляють або впроваджують нові системи озброєнь або заявили про свій намір це зробити. Зокрема, Великобританія вже заявила про план збільшення граничного числа одиниць ядерної зброї зі 180 до 260. Китай, Індія і Пакистан також розширюють свої ядерні арсенали.

Незважаючи на те, що Північна Корея протягом 2020 року не проводила ядерних випробувань і випробувань балістичних ракет великої дальності, розробка балістичних ракет малої і великої дальності з її боку тривала.

Докладніше про те, як проходила денуклеаризація України, читайте в статті Аріадни Войтко «Невиправдане благородство?». Чи було рішення правильним і чи варто було Україні зберегти хоча б тактичну ядерну зброю, читайте в статті Володимира Горбуліна «Військово-ядерний тупик: український варіант» в ZN.UA.