UA / RU
Підтримати ZN.ua

Родичі жертв теракту в Беслані виграли у ЄСПЛ справу проти Росії

Влада РФ не змогла оскаржити рішення і воно вступило в силу.

Велика палата Європейського суду з прав людини відмовила Росії у перегляді рішення за позовом родичів жертв теракту (позивачами також виступали потерпілі при теракті) в Беслані,, який стався 13 років тому.

Тепер рішення визнано остаточним, а позивачі отримають від РФ компенсації в розмірі близько 3 млн. євро.

"Клопотання відхилено. Рішення визнано фінальним", - йдеться в повідомленні суду від 19 вересня, пише DW. Таким чином, ЄСПЛ підтвердив вердикт, винесений у квітні 2017 року. Позивачами по ньому виступили 409 осіб, в числі яких як колишні заручники і потерпілі, так і родичі колишніх заручників, а також убитих і поранених під час теракту і штурму захопленого будівлі школи.

Як повідомив адвокат Сергій Князькін, що представляє ряд позивачів, вони на підставі рішення ЄСПЛ звернуться до Верховного суду Росії для перегляду судових рішень, "пов'язаних з відмовою порушення кримінальних справ у відношенні колишніх співробітників поліції і екс-керівництва МВС, причетних, на їх думку, до загибелі дітей".

Як повідомлялося, раніше ЄСПЛ встановив, що "російські влади не здійснили належне планування та проведення рятувальної операції з тим, щоб мінімізувати ризик для життя заручників".

1 вересня 2004 року в Беслані (Північна Осетія, РФ) терористи захопили в заручники школярів, їх батьків та працівників школи і утримували їх у шкільному будинку два дні. 3 вересня у будівлі школи прогримів вибух, після якого силовики почали штурм. В результаті теракту і штурму загинули 333 людини, у тому числі 186 дітей. Постраждали понад 700 чоловік.

Родичі жертв поскаржилися до ЄСПЛ ще в 2007 році. І тільки в 2015 році суд звернув на це увагу.