UA / RU
Підтримати ZN.ua

Різкий спалах коронавірусу в Фінляндії може призвести до нового локдауну

Небезпечний штам «Дельта» в країну привезли футбольні вболівальники

У Фінляндії всерйоз задумалися про новий локдаун через спалах коронавірусу штаму «Дельта», що потрапив в країну з футбольними уболівальниками, які відвідували російський Санкт-Петербург, в якому проходив футбольний матч «Фінляндія-Бельгія». Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«Влада Фінляндії не виключає введення в країні нового локдауну - після того, як повернулися з Росії футбольні вболівальники завезли в країну новий «індійський» штам коронавірусу, який отримав назву «Дельта», - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що через перевантаження прикордонних пунктів сотні фінських фанатів повернулися в країну без тестування на вірус.

Як повідомляють журналісти, ситуація з коронавірусом в Росії в цілому погіршується, на тлі чого побоювання в зв'язку з імовірним завезенням вірусу з РФ звучать і в Швеції, збірна якої також грала один з матчів в Санкт-Петербурзі.

«Наступними на черзі можуть стати Іспанія і Швейцарія, збірним яких належить 2 липня зіграти на стадіоні «Газпром Арена» матч 1/4 фіналу. Організатори чемпіонату вже заявили, що не мають наміру переносити гру в інше місце, а в УЄФА це питання «навіть не обговорювалося», - зазначають журналісти.

З посиланням на своїх іноземних колег вони уточнюють, що ймовірною причиною масового зараження фінів в РФ могло стати недотримання карантинних обмежень, як місцевим населенням, так і іноземними вболівальниками, які відвідували заклади громадського харчування в Санкт-Петербурзі.

Відзначається також, що свою роль могла зіграти і «неготовність фінських прикордонників до пропуску і тестування на коронавірус тисяч уболівальників, які поверталися в країну, в результаті чого сотні людей пройшли кордон без тесту».

«Там була така юрба, що 800 чоловік протестувати просто не встигли. Чи то не було обладнання, чи то персоналу. Їм сказали: вранці йдіть не на роботу, а на тест. Багато так і зробили, але не всі, звичайно», - заявив з цього приводу незалежний фінський журналіст Еса Туомінен.

Він додав, що ніхто не звинувачує в події Росію або УЄФА, оскільки в усьому винне «недостатнє інформування людей і легковажність самих уболівальників».

«Інформування про серйозність ситуації в Санкт-Петербурзі була недостатньою, а хтось недооцінив ризики. У результаті вийшло те, що вийшло: вони пили, танцювали, обнімалися один з одним. Тепер нам загрожує нова хвиля, причому мова йде про штам «Дельта», який поширюється дуже легко», - підкреслив журналіст.

Як зазначається, ввечері у вівторок директор Інституту охорони здоров'я Фінляндії Міка Сальмінен заявив журналістам, що через новий спалах коронавірусу уряд країни буде змушений відкласти новий етап ослаблення обмежень, пов'язаних з коронавірусом.

Читайте також: Через штам коронавірусу "Дельта" Європа "ходить по тонкій кризі" – Меркель

Раніше Фінляндія заявляла, що може забезпечити вакцинацію проти коронавірусу для українців, які приїжджають в країну на роботу або сезонні роботи.