UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ризик початку повномасштабної війни на Близькому Сході дещо зменшився після обміну ударами між Ізраїлем та "Хезболлою" — генерал США

Проте ризик з боку Ірану та його союзників все ще існує.

Чарльз Браун

Чарльз Браун

Найближчим часом ризик ширшої війни на Близькому Сході дещо зменшився після того, як Ізраїль і ліванська "Хезболла" обмінялися повітряними ударами без подальшої ескалації, але Іран все ще становить значну небезпеку, оскільки він зважує можливість удару по Ізраїлю, заявив американський високопоставлений генерал 26 серпня. Генерал ВПС США Чарльз Браун, голова Об'єднаного комітету начальників штабів, дав інтерв'ю агентству Reuters після триденної поїздки на Близький Схід.

Браун зазначив, що удар "Хезболли" був лише однією з двох великих загроз нападу на Ізраїль, які виникли протягом останніх тижнів. Іран також погрожує нападом через вбивство лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганії в Тегерані минулого місяця.

"Від того, як реагуватиме Іран, залежатиме, як реагуватиме Ізраїль, що визначатиме, чи буде ширший конфлікт, чи ні", — вважає Браун.

Браун також застеріг, що існує ризик з боку войовничих союзників Ірану в таких країнах, як Ірак, Сирія і Йорданія, які нападали на американські війська, а також з боку єменських хуситів, які націлені на судноплавство в Червоному морі й навіть запускали безпілотники в бік Ізраїля.

Читайте також: Ізраїль може уникнути прямої атаки з боку Ірану — посол Ізраїля в США

Раніше прес-секретар Пентагону генерал-майор Пет Райдер повідомив, що США не збивали ракети й безпілотники, коли "Хезболла" здійснила масштабну атаку на Ізраїль на вихідних, але американські офіційні особи надали Ізраїлю дані розвідки для відстеження атак "Хезболли". Водночас США не надавали розвідданих для випереджувального удару Ізраїля по "Хезболлі".