UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рівень радіації у ґрунтових водах біля "Фукусіми" зріс у 15 разів

Підвищення рівня радіації може бути пов'язано з потужним витоком радіоактивної води минулого місяця.

Рівень радіоактивного ізотопу водню - тритію у ґрунтових водах на японської аварійної АЕС "Фукусіма-1" зріс у 15 разів за минулі три дні. Про це повідомила компанія-оператор TEPCO.

За даними TEPCO, даний показник у пробах з колодязя поблизу наземних сталевих цистерн для зберігання зараженої води, зріс з 4,2 тис. беккерелів на літр до 64 тис. беккерелів на літр.

В даний час фахівці енергокомпанії намагаються з'ясувати причину такого різкого підвищення рівня радіації. Однак у TEPCO вже відзначили, що це може бути пов'язано з потужним витоком радіоактивної води минулого місяця. Тоді зі сталевого наземного резервуара витекло близько 300 тонн забрудненої рідини, а вміст радіоактивних речовин у ній перевищив 80 тисяч бекерелів на літр. Це стало наймасштабнішим витоком з моменту аварії на АЕС у березні 2011 року. Фахівці TEPCO були змушені терміново відвантажити всю воду з пошкодженої цистерни.

Тритій є менш шкідливим для здоров'я, ніж цезій і стронцій, а його період напіврозпаду становить приблизно 12 років. !zn

Читайте також:

Витоки радіоактивної води на "Фукусімі" виходять з-під контролю

"Фукусіму" мають намір захистити крижаною стіною

Ступінь загрози від витоку на АЕС "Фукусіма" підвищено до рівня "серйозного інциденту"