UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ріші Сунак візьме участь у кліматичному саміті в Єгипті.

Після шквалу критики свою адресу британський прем'єр змінив своє рішення проігнорувати саміт, який відбудеться під егідою ООН.

Прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак у середу заявив, що візьме участь у кліматичному саміті ООН у Єгипті цього місяця. Таким чином, він скасував рішення пропустити його, яке викликало критику в країні та за кордоном.

Офіс Сунака раніше заявив, що він змушений пропустити саміт, відомий як COP27, який розпочнеться у неділю. Він послався на "невідкладні внутрішні зобов'язання", включаючи підготовку до важливої заяви про державний бюджет, заплановану на 17 листопада.

Читайте також: Білий дім підтвердив участь Байдена у саміті G20 та анонсував візити до Єгипту і Камбоджі

Але в середу Сунак написав у Твіттері, що він візьме участь у двотижневій зустрічі, бо "немає довгострокового процвітання без дій щодо боротьби зі зміною клімату".

"Немає енергетичної безпеки без інвестицій у відновлювані джерела енергії", - написав він.

Раніше рішення Сунака пропустити переговори піддалося критиці з боку багатьох, зокрема радника британського уряду з питань клімату Алока Шарми, який передасть головування на Конференції сторін, або КС на саміті в єгипетському курорті Шарм-эш-Шейх. Минулого року Великобританія приймала кліматичний саміт COP26 у Глазго, Шотландія.

Заява Сунака прозвучала наступного дня після того, як колишній прем'єр-міністр Борис Джонсон підтвердив, що поїде на переговори щодо клімату на запрошення країни, що приймає.

За Джонсона, який залишив свою посаду у вересні, Великобританія зобов'язалася досягти нульового рівня викидів вуглекислого газу до 2050 року і виключити вугілля зі свого енергобалансу до 2024 року.

Представник опозиційної Лейбористської партії з питань клімату Ед Мілібенд заявив, що Сунак був "засоромлений".

"Його початковий інстинкт говорить нам про все: він просто не розуміє, коли йдеться про рахунки за електроенергію та кліматичну кризу", - сказав Мілібенд.

Законодавець від Партії зелених Керолайн Лукас сказала, що початкове рішення Сунака та подальший розворот були "ганебним промахом на світовій арені".

"Нехай це послужить йому уроком - лідерство у питаннях клімату має значення", - написала вона у Твіттері.

Рік тому кліматична конференція COP26, що проходила в Глазго (Шотландія, Сполучене Королівство) так і не змусила світ рішуче перейти на шлях, який врятує від найгірших наслідків зміни клімату. Тим не менш, COP26 залишив надію на те, що країни прислухаються до заклику повернутися через рік з більш амбітними планами зі скорочення викидів вуглецю.

Однак у листопаді 2022 року в єгипетському Шарм-эш-Шейху світовим лідерам доведеться обговорювати наслідки, викликані вторгненням Росії в Україну, а також енергетичну кризу, спровоковану війною. Втім, багаторазове зростання цін на викопне паливо та електроенергію може стати серйозним стимулом у русі до безвуглецевої енергетики.