UA / RU
Підтримати ZN.ua

РФ виводить своїх найманців із Буркіна-Фасо. Офіційно для захисту Курської області – ЗМІ

Угрупування пробуло в Африці кілька місяців.  

Члени російської приватної військової компанії «Медведь», яка пов’язана з міноборони РФ, залишають Буркіна-Фасо в Африці через операцію Збройних сил України в Курській області, пише Le Monde.

Видання зазначає, що російська місія в африканській країні була вкрай недовгою – вони прибули до Буркіна-Фасо в травні, щоб підтримати хунту капітана Ібрагіма Траоре.

«Офіційна причина цього від'їзду: для участі в обороні Росії проти наступу української армії в районі Курська», - зазначає видання.

Читайте також: Боррель: Багато держав-членів ЄС висловили підтримку Курській операції ЗСУ

Командир бригади «Медведь» на псевдонім «Джедай» Віктор Єрмолаєв у коментарі Le Monde підтвердив відкликання підрозділу та заявив, що «коли ворог приходить на російську територію, всі російські солдати забувають про внутрішні проблеми і об'єднуються проти спільного ворога».

Також 27 серпня в Telegram-каналі підрозділу повідомлення про те, що «у зв'язку з останніми подіями бригада повертається до Криму», де знаходиться базовий табір бригади.

Єрмолаєв запевнював французьких журналістів, що «Медведь» «не має зв’язку з Міноборони Росії». Однак доведено, що з бригадою контактували деякі керівники російського міноборони. Так, у квітні 2023 року тодішній заступник міністра оборони Росії, який сьогодні курує всю військову систему Кремля на африканському континенті, Юнус-бек Євкуров особисто приїхав до табору бригади. Загалом же бригада «Медведь» була сформована в березні 2023 року і входить до складу російської ПВК «Редут».

Читайте також: Вторгнення України в Курську область "руйнівне" для Путіна — глава МЗС Швеції

Як вважають аналітики, Росія з одного боку не має достатніх резервів, щоб витіснити сили Києва з Курської області, а з іншого Путін зосередився на захопленні Донбасу та вдає, що ця ситуація не має значення, хоча йдеться про військову поразку.