UA / RU
Підтримати ZN.ua

РФ Сполученим Штатам: Не читайте Москві лекції про розгортання ядерної зброї

В посольстві РФ розгортання ядерної зброї в Білорусі називають самозахистом.

У суботу, 27 травня, Росія відкинула критику з боку президента США Джо Байдена щодо плану Москви розмістити тактичну ядерну зброю в Білорусі. РФ заявила, що Вашингтон десятиліттями розміщував саме таку ядерну зброю в Європі, повідомляє Reuters.

У четвер Росія повідомила, що продовжить розгортання такої зброї за межами своїх кордонів, а президент Білорусі Александр Лукашенка заявив, що зброя вже переміщена.

У п’ятницю Байден «вкрай негативно» відреагував на повідомлення про те, що Росія просунулася вперед із планом розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі. Державний департамент США засудив російський план розміщення ядерної зброї.

Читайте також: Аналітики не вважають розміщення ядерної зброї у Білорусі реальною ескалацією

«Це суверенне право Росії та Білорусі забезпечувати свою безпеку засобами, які ми вважаємо необхідними в умовах широкомасштабної гібридної війни, розв'язаної проти нас Вашингтоном. Заходи, які ми вживаємо, повністю відповідають нашим міжнародно-правовим зобов’язанням», - йдеться в заяві посольства Росії в США.

У російському посольстві назвали критику США щодо запланованого розгортання Москвою лицемірною, заявивши, що перш ніж звинувачувати інших, Вашингтон міг би використати деякий самоаналіз.

«Сполучені Штати десятиліттями зберігають великий арсенал своєї ядерної зброї в Європі. Разом зі своїми союзниками по НАТО вони беруть участь у домовленостях про розподіл ядерної зброї та тренуються для сценаріїв використання ядерної зброї проти нашої країни», - говорять в посольстві РФ.

Сполучені Штати розгорнули ядерну зброю в Західній Європі після того, як президент США Дуайт Ейзенхауер дозволив її розгортання під час холодної війни як протидію передбачуваній загрозі з боку Радянського Союзу. Перша ядерна зброя США в Європі була розгорнута в Британії в 1954 році.

Багато деталей про поточне розгортання США є засекреченими, хоча Федерація американських вчених каже, що США мають 100 одиниць тактичної ядерної зброї B61, розміщених у Європі – в Італії, Німеччині, Туреччині, Бельгії та Нідерландах.

Нагадаємо, що раніше директорка Національної розвідки США Авріл Хейнс комітету Сенату з питань збройних сил виказувала думку, що Росія, яка постійно погрожує застосуванням ядерної зброї, навряд чи її реально застосує.