UA / RU
Підтримати ZN.ua

РФ провела морський парад, але без кораблів, про знищення чи пошкодження яких заявляла Україна – ЗМІ

При чому сам Чорноморський флот все ж згадували.

Знищений корабель "Ковровец"

Знищений корабель "Ковровец"

У Росії 28 липня провели морський парад на честь дня Військово-морських сил. На ньому не було кораблів, про пошкодження чи знищення яких протягом року заявляли українські військові, передає російська служба BBC.

Видання зазначило, що з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, українські військові атакували понад два десятки кораблів РФ та суден забезпечення.

Вказано, що під час трансляції головного морського параду росіянам показали лише два кораблі Чорноморського флоту – «Адмірал Григорович» та «Меркурій». При чому останній з 2024 року виконує завдання на військовій базі РФ у сирійському місті Тартус.  Водночас головнокомандувачі флотів все ж згадували сам ЧФ РФ, коли доповідали головкому ВМФ.

Читайте також: Росія вивела свої військові кораблі з Азовського моря

Щоправда, у параді брав участь малий ракетний корабель «Великий Устюг». Його вважають одним із перших, ймовірно, пошкоджених українськими силами від початку повномасштабного вторгнення. З моменту пошкодження, це не перша його поява на морському параді. 

Цього року в морському параді РФ брали участь кораблі так званих «дружніх країн» – два китайських судна, по одному з Алжиру й Індії в Петербурзі, ще два китайських кораблі у Владивостоці. Ще у 2021 році у параді в Санкт-Петербурзі брали участь три іноземні кораблі – з  Ірану, Індії та Пакистану. Загалом тоді показали понад пів сотні кораблів та підводних човнів. Цього року офіційно їх було всього 25.

15 липня речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук розповів, що російські окупанти вивели з тимчасово окупованого Криму останній сторожовий корабель Чорноморського флоту. Тепер більша його частина перебуває у порту у Новоросійську. 

Він також зазначив, що  росіяни не можуть закрити Керченську протоку. Тому, аби захистити її, вони намагаються звужувати проходи там та перемальовувати військові судна, аби дезорієнтувати морські безпілотники ЗСУ. Але ці зусилля, вочевидь, є малоефективними. Експерти тим часом дослідили, який український морський дрон наразі є найбільш ефективним — Magura V5