UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія звинуватила есмінець ВМС США в незаконному перетині морського кордону

У ВМС США заперечують будь-які порушення зі свого боку.

Влада Росії звинуватила есмінець ВМС США "Джон Маккейн" в тому, що він перетнув їх морський кордон в затоці Петра Великого і пригрозила його протаранити. В США пояснили, що Росія таким чином незаконно претендує на нейтральні води Японського моря, передає BBC News.

Відзначається, що інцидент стався в Японському морі, яке межує з Японією, Росією і Кореєю.

У Росії відзначили, що "Джон Маккейн" нібито порушив територіальні води РФ в затоці Петра Великого, "заглибившись за лінію морського кордону на 2 кілометри".

За словами російських військових, американський корабель вийшов в нейтральні води відразу після отриманого застереження і зміни курсу кораблем ТОФ "Адмірал Виноградов".

Як відзначили в ВМС США, їх корабель не був "видворений". Уточнюється, що корабель "Джон Маккейн" проводив операцію "Свобода навігації", щоб підтвердити права і свободи мореплавання в районі затоки Петра Великого в Японському морі і оскаржити надмірні морські претензії Росії.

"Провівши цю операцію, Сполучені Штати продемонстрували, що ці води не є територіальним морем Росії і що Сполучені Штати не погоджуються з твердженнями Росії про те, що Петро Великий є "історичною бухтою" відповідно до міжнародного права... Всі наші операції проводяться відповідно до міжнародного права і демонструють, що Сполучені Штати будуть літати, плавати і працювати скрізь, де це дозволено міжнародним правом - незалежно від надмірних морських претензій і незалежно від поточних подій ", - заявив 7-й флот США.

Читайте також: Військовий корабель США знову зайде у Чорне море

Нагадаємо, раніше МС РФ і США звинувачували один одного в небезпечних маневрах в Філіппінському морі.