UA / RU
Підтримати ZN.ua

РФ настільки корумпована, що там продають інформацію навіть про власних шпигунів – засновник Bellingcat Еліот Хіггінс

Еліот Хіггінс розповів, яку інформацію про росіян можна купити в інтернеті.

У Росії всі тією чи іншою мірою займаються шпигунством, тому багато важливої для розслідувань інформації можна отримати на російських ринках даних, заявив засновник Bellingcat Еліот Хіггінс в інтерв’ю DW. Він зазначив, що в РФ шпигують навіть за власними ж шпигунами.

«Більшість нашої роботи з викриття шпигунів заснована на використанні даних, які ми отримуємо на ринках даних у Росії. У Росії всі, на всіх рівнях влади, тією чи іншою мірою займаються шпигунством. І багато даних продається публічно на громадських ринках. Це має бути незаконно, але нікого це не хвилює, тому що вас ніколи не спіймають, і ви можете заробити тижневу зарплату на одній угоді», – зазначив Хіггінс.

За його словами, Bellingcat так купував записи телефонних розмов, записи польотів, квитки, паспортні дані та іншу докладну інформацію.

«Річ у тім, що РФ – це фактично поліцейська держава. Вони збирають величезну кількість інформації про своїх громадян навіть про своїх власних шпигунів. Тому ми змогли отримати записи телефонних розмов, які дозволили нам встановити не лише те, кому вони дзвонили, а й їхнє пересування. Ми використовували це у справі Скрипаля, отруєнні Навального та у багатьох інших справах», – зазначив засновник Bellingcat. 

Читайте також: ЦРУ вербуватиме шпигунів серед незадоволених війною росіян – WSJ

Зазначимо, що на користь РФ шпигують не лише її громадяни. Зокрема, нещодавно у Швеції відбувся суд над двома шведськими братами іранського походження, яких звинувачують у шпигунстві на користь РФ та її військової розвідки ГРУ протягом десяти років.

Незадовго до цього стало відомо, що колишньому охоронцеві посольства Великої Британії в Берліні загрожує до 14 років в'язниці. 58-річний  Девід Баллантайн Сміт визнав звинувачення у шпигунстві на користь Росії