UA / RU
Підтримати ZN.ua

Резиденцію прем'єр-міністра Іраку атакували заміновані дрони

Внаслідок нападу постраждали кілька людей, сам аль-Казимі неушкоджений.

Невідомі атакували резиденцію прем'єр-міністра Іраку Мустафаи аль-Казимі за допомогою замінованих дронів, пише AP. Політик не постраждав, офіційний Багдад розцінює напад як замах на вбивство.

За словами співрозмовників журналістів, поранення дістали семеро охоронців резиденції. Водночас телеканал Al Hadath повідомляє про десятьох постраждалих.

«Я в порядку, дякувати Богу, серед мого народу», - затвітив аль-Казимі невдовзі після нападу. Прем'єр-міністр закликав співвітчизників до стриманості та спокою.

Згодом аль-Казимі виступив із розгорнутим зверненням, відео транслювали державні телеканали. У ньому політик назвав удари «боягузливими» і заявив про «непохитну стійкість сил безпеки Іраку» у боротьбі за безпеку громадян.

Вранці 7 листопада мешканці Багдаду почули звук вибуху, а потім сильну стрілянину з боку «зеленої зони» – кварталу, де розташовані урядові та дипломатичні установи. За попередніми даними, безпілотників було два.

Зараз сили безпеки країни вживають необхідних заходів у зв'язку з цим невдалим замахом, пишуть держЗМІ Іраку.

Сполучені Штати рішуче засудили напад, запропонувавши Багдаду допомогу у розслідуванні атаки. «Ми рішуче засуджуємо цей кричущий терористичний акт, спрямований у саме серце Іракської держави», - зазначив представник Держдепартаменту Нед Прайс.

Читайте також: Пентагон атакою дроном вбив мирних жителів, а не терористів ІДІЛ

Напад на резиденцію прем'єр-міністра став серйозною ескалацією напруженості в суспільстві після парламентських виборів, що відбулися в жовтні.

Підтримувані Іраном шиїти не визнають результатів виборів, за підсумками яких їхнє представництво в парламенті помітно ослабло, вважаючи результат сфальсифікованим. Однак ці заяви суперечать висновкам США та міжнародних організацій.

Протестувальники розбили намети за межами «зеленої зони» та розпочали безстрокову акцію. 5 листопада протестувальники намагалися прорватися всередину «зеленої зони», силовики застосували сльозогінний газ і бойові набої, одна людина загинула, десятки силовиків дістали поранення.

Прем'єр наказав провести розслідування, щоб встановити причину заворушень та дізнатися, хто порушив наказ не відкривати вогонь. Деякі лідери протесту прямо звинуватили аль-Казимі у п'ятничних зіткненнях і смерті протестувальника.