UA / RU
Підтримати ZN.ua

Реувена Рівліна обрано президентом Ізраїлю

Термін повноважень президента обмежено сімома роками. В Ізраїлі, який є парламентською республікою, глава держави наділений, в основному, представницькими функціями.

На посаду президента Ізраїлю за результатами голосування Кнесету (ізраїльського парламенту) обрано кандидата від правлячої партії "Лікуд", 74-річного екс-спікера парламенту Реувена Рівліна.

Рівлін набрав більшість голосів під час другого туру голосування, отримавши 63 голоси зі 119. Його головний конкурент від партії "Ха-тнуа" Меїр Шеетріт отримав 53 голоси.

Рівлін перейде до виконання своїх обов'язків 27 липня, після того, як чинний президент Ізраїлю Шимон Перес складе з себе повноваження.

Нагадаємо, на посаду голови держави претендували п'ятеро людей, що зібрали на підтримку своєї заявки по десять депутатських підписів.

Конкуренцію Рівліну складали два професійних політики лівоцентристського спрямування - Далія Іцик, що стала першою жінкою на посаді парламентського спікера і деякий час виконувала обов'язки президента, а також чинний депутат від лівоцентристського руху "Ха-Тнуа" Меїр Шитріт, який керував за свою кар'єру сімома міністерствами, в тому числі фінансів, внутрішніх справ і юстиції.

Окрім того на президентський пост претендували відставна суддя Вищого суду справедливості Далія Дорнер і лауреат Нобелівської премії з хімії Дан Шехтман.

Глава держави обирається таємним голосуванням парламенту. Після того як депутата викликають, він проходить за ширму, де заповнює бюлетень, потім повертається і опускає його у виборчу скриньку, встановлену в центрі зали.

Для перемоги кандидату у президенти необхідно заручитися підтримкою 61 зі 120 парламентаріїв. Якщо потрібної кількості голосів не набрано, проводиться другий тур на аналогічних умовах. Якщо і в цьому випадку не виявлено переможця, проводиться третій тур за участю двох лідерів виборчих перегонів. Президентом стає той, хто набере просту більшість голосів.

Термін повноважень президента обмежено сімома роками. В Ізраїлі, який є парламентською республікою, глава держави наділений, в основному, представницькими функціями. Реальна влада зосереджена в руках прем'єр-міністра. !zn

Читайте також:

Колишнього прем'єр-міністра Ізраїлю засудили до шести років в'язниці

Ізраїль запобіг серії терактів "Аль-Каїди", в тому числі проти посольства США