UA / RU
Підтримати ZN.ua

Reuters: Рютте збереже пріоритети Столтенберга на посаді генсека НАТО

"Тепер багато залежить від того, чи зможе Рютте досягти консенсусу всередині Альянсу".

Наступному генсеку НАТО Марку Рютте знадобляться всі навички створення коаліцій, які він відточив на посаді прем'єр-міністра Нідерландів, щоб утримати Західний альянс разом на тлі війни в Україні, побоювань щодо наступних кроків Москви і політичної невизначеності у Вашингтоні. Про це повідомляє Reuters.

У виданні нагадали, що у вівторок Рютте змінить на посаді генерального секретаря Організації Північноатлантичного договору норвежця Єнса Столтенберга –  вперше за десять років головна посада в НАТО перейде з рук в руки.

"Тепер багато залежить від того, чи зможе Рютте досягти консенсусу всередині Альянсу, що складається з 32 членів. Його здатність захистити майже 1 мільярд людей, які перебувають під його захистом, залежить не лише від військової потужності, а й від політичної єдності", – йдеться у статті.

Перед колишнім очільником уряду Нідерландів стоїть безліч викликів: можливе повернення скептика НАТО Дональда Трампа на посаду президента Сполучених Штатів - домінуючої держави Альянсу - а також заклики східноєвропейських союзників надати більше підкріплень для захисту від Росії і прохання України, яка не є членом НАТО, про надання більшої військової допомоги.

"Чиновники і дипломати НАТО очікують, що Рютте збереже пріоритети Столтенберга - згуртування підтримки Києва, підштовхування країн НАТО до збільшення витрат на оборону і залучення США до європейської безпеки", – кажуть журналісти.

Читайте також: Путін вже розпочав війну проти Заходу — Bloomberg

57-річний Рютте, який керував країною 14 років і став найдовшим прем'єр-міністром Нідерландів, є досвідченим політиком на світовій арені.

Але, будучи особисто привітним, він іноді виступає з різкою критикою інших урядів, закликаючи Угорщину поважати права ЛГБТК або вийти з Європейського Союзу і ставлячи під сумнів верховенство права в Румунії та Болгарії.

Посадовці і дипломати НАТО також кажуть, що Рютте, можливо, доведеться зменшити свою характерну для Нідерландів зацикленість на фіскальній ощадливості.

На саміті Євросоюзу в червні Рютте вступив у конфлікт з іншими лідерами, коли він і канцлер Німеччини Олаф Шольц рішуче виступили проти спільних запозичень для фінансування оборонних витрат. Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск сказав, що інші лідери "голосно нагадали" Рютте, що він незабаром стане босом НАТО і повинен зробити все, щоб уряди не економили на обороні.

"За оцінками НАТО, 23 з 32 членів Альянсу цього року досягнуть своєї мети - витрачати 2% ВВП на оборону - а Нідерланди лише зараз досягають мети, яка була поставлена десять років тому. Багато посадовців НАТО стверджують, що витрати мають зрости ще більше - можливо, до 2,5% ВВП або більше - для додаткових військ і озброєнь, необхідних для виконання масштабної модернізації оборонних планів Альянсу", – підкреслили у Reuters.

"Це виклик для нього - переконати країни-члени інвестувати більше коштів у власну оборону і набагато швидше закуповувати сили і засоби, які виходять далеко за межі наявних", – сказав Петер Батор, який до початку цього року був послом Словаччини в НАТО.

Читайте також: Постачання зброї Україні у 2025 році під загрозою — Bloomberg

Раніше видання POLITICO повідомляло, що глава НАТО Єнс Столтенберг стане новим головою Мюнхенської конференції з безпеки. Ця посада ставить Столтенберга, колишнього прем'єр-міністра Норвегії, на чолі найважливішого трансатлантичного інституту в період підвищеного занепокоєння з приводу напряму війни в Україні та майбутнього НАТО після президентських виборів у США у листопаді.