UA / RU
Підтримати ZN.ua

Reuters: НАТО обіцяє допомогу Балтії та Україні, закликає Туреччину впустити до блоку країни Скандинавії

Переговори між лідерами країн блоку суперечливі, але є надія погодити надання Україні більше військової допомоги і збільшити спільні витрати на оборону.

 

 

Мадридський саміт, що відбувається та тлі війни Росії проти України, пройде у переломний момент для трансатлантичного союзу після невдач в Афганістані та внутрішніх розбратів у епоху колишнього президента США Дональда Трампа, який погрожував вивести Вашингтон з ядерного альянсу. Через російське вторгнення у 2022 році фіксують стабільне збільшення громадської підтримки щодо перспективи подання Фінляндії та Швеції на вступ до Альянсу. Лідери НАТО під час триденного саміту, що почнеться у вівторок, закликатимуть президента Туреччини Таїпа Ердогана скасувати своє вето щодо спроби країн Скандинавії приєднатися до військового альянсу, пише Reuters.

За словами дипломатів, переговори між лідерами країн блоку суперечливі, але є надія погодити також надання Україні більше військової допомоги, збільшити спільні витрати на оборону, закріпити нову рішучість подолати військовий підйом Китаю та ввести більше війська, щоб мати змогу допомогти в захисті Прибалтики.

Читайте також: Нарощування НАТО у Балтії: до Латвії відправляють 100 іспанських військовослужбовців з ракетами

«Ми зробимо більше, щоб гарантувати, що ми зможемо захистити кожен дюйм території союзників, у будь-який час і від будь-якої загрози», – сказав Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у своїй промові минулого тижня.

Незважаючи на те, що британські та американські чиновники не реалізували балтійський запит про постійні багатонаціональні сили в регіоні, на саміті, ймовірно, буде досягнуто компромісу щодо перспективного швидкого підкріплення.

Німеччина вже заявила, що надасть більше війська для захисту Литви, якщо Росія намагатиметься захопити територію НАТО, а Британія, як очікується, зробить те ж саме щодо Естонії, тоді як Латвія очікує, щоб Канада пообіцяла збільшити в регіоні кількість своїх військ.

Читайте також: НАТО може ухвалити рішення про найбільше військове розгортання з часів холодної війни — El País

Відмова Туреччини приєднуватись до санкцій Заходу проти РФ і ветування вступу скандинавських країн до НАТО 

Позиція Ердогана щодо ветування на вступ до НАТО країн Скандинавії виявилася популярною в самій Туреччині перед президентськими виборами в червні 2023 року. Політик намагається кинути виклик пріоритетам США та Європи, пише видання. Останніми тижнями він погрожував розширити військові операції на півночі Сирії, розпалював напруженість у відносинах з Грецією, яка є членом НАТО, і відмовився приєднатися до санкцій Заходу проти Росії через війну в Україні.

"Я думаю, що шансів, що це питання буде вирішено на саміті в Мадриді, майже немає", – сказав Сонер Кагаптай, аналітик з Туреччини з американського аналітичного центру Інститут Вашингтона.

Читайте також: G7 виділять $600 млрд на боротьбу з китайською ініціативою “Один пояс, один шлях”

Нагадаємо, нещодавно в Офісі Президента заявили, що Україна поки не робитиме кроків щодо вступу до НАТО через позицію окремих країн Альянсу.