UA / RU
Підтримати ZN.ua

Трамп, якщо знову стане президентом, може наполягати на відмові України від членства в НАТО — FT

Адміністрація Байдена не погодиться на нейтральний статус України, але адміністрація Трампа-Венса може.

Багато спекуляцій щодо потенційної "зради" США у відношенні до України (у разі повернення Трампа до влади) зосереджені на можливому припиненні поставок зброї, пов'язаному з визнанням анексії Росією частини української території. Але ще одне менш обговорюване питання також стає життєво важливим: нейтралітет України, зазначає Гідеон Рахман, головний оглядач з міжнародних питань у Financial Times.

Джей Ді Венс, кандидат на посаду віцепрезидента від республіканців, в інтерв'ю New York Times у червні висловився на користь нейтральної України. Венс сказав, що підхід полягатиме в тому, щоб "гарантувати як незалежність Києва, так і його нейтралітет... Нейтралітет — це, очевидно, те, що вони [росіяни] вважають для себе екзистенціально важливим".

Однак адміністрація Байдена залишається стриманою щодо вимоги Росії про нейтральну Україну, вважаючи, що амбіції Владіміра Путіна на цьому не зупиняться. Минулого тижня радник з національної безпеки США Джейк Салліван заявив про це: "зрозуміло, що Росія зараз хоче нейтральну Україну, яка не може належним чином захистити себе. Він все ще хоче підкорити Україну. І ми не дозволимо цьому статися".

Читайте також: Захист російської мови та відмова від Криму і Донбасу у обмін на членство в НАТО: Борис Джонсон розповів про план Трампа із завершення війни в Україні

Україна наполягає на повному відновленні своєї територіальної цілісності, включаючи Крим. США та їхні європейські союзники заявляють, що підтримуватимуть Україну "стільки, скільки буде потрібно", і що вони не будуть нав'язувати українцям мирні умови.

"Найбільшою перешкодою на шляху до миру є не глибоке небажання України йти на територіальні поступки — хоча воно є реальним. Це той факт, що Росія все одно вимагатиме врегулювання, яке передбачає підкорення 80% території України, яку вона не контролює. Українцям потрібні гарантії того, що Росія не скористається мирним врегулюванням для переозброєння, а потім знову перейде в наступ. Поки вони цього не отримають, у Києві не може бути серйозних дебатів щодо кордонів чи території", — вважає Рахман.

Нинішня позиція Києва полягає в тому, що Україна повинна вступити до НАТО, що означало б, що на країну поширюються гарантії колективної безпеки Альянсу. На останньому саміті НАТО було заявлено, що "майбутнє України — в НАТО". Але було додано, що це станеться лише тоді, "коли союзники погодяться й умови будуть виконані".

Читайте також: План України, як пережити Трампа

Інша ідея, яка має прихильників у Вашингтоні, — це "ізраїльський варіант", який дозволив би уникнути формального договірного зобов'язання захищати Україну — і натомість покладатися на розбудову України за допомогою передової західної військової допомоги, щоб вона могла самостійно стримувати майбутню російську агресію.

"Путін, схоже, вичікує на події в Америці. Адміністрація Байдена не погодиться на нейтральність України. Але адміністрація Трампа-Венса може. Поки результати виборів у США залишаються під сумнівом, у Путіна є всі стимули продовжувати війну", — додає Рахман.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський та Дональд Трамп провели телефонну розмову. Прессекретар президента України Сергій Никифоров розповів подробиці цієї телефонної розмови. Він наголосив, що політики домовилися про зустріч, час та місце якої поки що невідомі. Проте щодо цього була зафіксована "принципова згода".