UA / RU
Підтримати ZN.ua

Расмуссен закликає країни-члени НАТО збільшити витрати на оборону через погрози Росії

На вересневому саміті НАТО прийме важливі рішення, щоб зробити Альянс готовим до бою, стрімким і гнучким.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен вважає за необхідне збільшення країнами-членами Альянсу витрат на оборону через агресію Росії проти України.

"Дії Росії неможливо ігнорувати. На кону - світовий порядок, що склався після холодної війни. Необхідність в НАТО велика як ніколи. В Уельсі ми маємо намір показати, що НАТО налаштований серйозно", - написав він у своїй статті для Financial Times, зазначивши, що за останні 5 років країни НАТО урізали свої оборонні витрати в середньому на 20%, а Росія збільшила вдвічі.

"Зараз, коли наші економіки починають одужувати, ми повинні повернути назад тенденцію до зниження витрат на оборону", - підкреслив Расмуссен.

За його словами, разом країни НАТО набагато сильніші, ніж поодинці. "І сьогодні, коли ми зіткнулися з найбільшим викликом з моменту закінчення холодної війни, я чекаю, що всі союзники стануть робити більше для нашої спільної безпеки", - написав він.

Расмуссен зазначив, що НАТО намагався співпрацювати з Москвою. "У відповідь Росія порвала список правил, розпалювала конфлікти в Молдові, Грузії та Україні, кинула виклик міжнародному порядку, заснованому на правилах", - стверджує автор.

У відповідь на анексію Криму НАТО призупинило всі практичне співробітництво з Росією, розширило співпрацю з Україною і зміцнило свою боєготовність.

На вересневому саміті НАТО прийме важливі рішення, щоб зробити альянс ще більш готовим до бою, стрімким і гнучким. За словами Расмуссена, буде прийнято план підвищення боєготовності, співзвучний свіжим рекомендаціям оборонного комітету британської Палати громад. Переглядаються плани оборони, оцінки загроз, домовленості про обмін розвідданими тощо, планується розширити географію навчань і відпрацьовувати на них більше видів оборони.

НАТО хоче ще більше зміцнити свої багатонаціональні сили швидкого реагування. "Сім союзників на чолі з Британією створюють спільний експедиційний корпус", - пише автор. Данія, Німеччина і Польща підвищують готовність багатонаціональних сил, які базуються у Щецині.

Висловлювання генсека альянсу перегукуються з нещодавнім змістом листа, якого прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон надіслав керівництву НАТО та 27 країнам-членам альянсу. У листі він наголосив, що необхідно переглянути довгострокові відносини з Росією і посилити можливості швидко реагувати на будь-яку загрозу. !zn

Читайте також:

НАТО у відповідь на агресію Росії проти України виробить новий план

Генсек НАТО назвав агресію Росії проти України переломним моментом в історії

НАТО: Росія продовжує стягувати війська до кордону з Україною

Росія продовжить дії по дестабілізації на сході України, переконаний генсек НАТО