UA / RU
Підтримати ZN.ua

Радник Трампа з питань нацбезпеки «маніпулює даними розвідки» стосовно втручання Росії у вибори в США — The Guardian

Таку інформацію надав колишній представник Міністерства національної безпеки США Брайан Мерфі.

Прихильники президента США Дональда Трампа, які займають керівні посади в Міністерстві національної безпеки Сполучених Штатів «маніпулювали» звітами спецслужб стосовно загрози втручання в американські вибори з боку Росії, щоб «змістити увагу з російської загрози» та наголосити на загрозі з боку ультралівого руху антифа та деяких анархістських угруповань, пише британська газета The Guardian.

Таку інформацію надав колишній представник Міністерства національної безпеки США Брайан Мерфі.

Брайан Мерфі заявив про те, що в серпні був понижений з посади керівника управління розвідки Міністерства нацбезпеки через його відмову «маніпулювати даними розвідки відповідно до риторики Дональда Трампа», також колишній посадовець додав, що відчував політичний тиск. У вівторок він подав скаргу.

Мерфі був відсторонений від керівної посади після того, як його команду звинуватили в зборі інформації про репортерів та протестувальників у Портленді, штат Орегон.

У своїй скарзі колишній посадовець стверджує, що його команда ніколи не збирала інформацію про журналістів, а всі звинувачення Мерфі називає «сфальсифікованими».

Він наполягає, що справжньою причиною його відсторонення від посади була відмова «маніпулювати важливими даними розвідки щодо національної безпеки».

Мерфі стверджує, що спроби «викривити дані розвідки» беруть початок ще у 2018 році, коли тодішній міністр внутрішньої безпеки Кірстен Нільсен попросила його команду «сфальсифікувати інформацію про кількох терористів», які перетнули кордон з Мексикою щоб «підкреслити важливість» рішення Трампа про будівництво стіни на кордоні з США з Мексикою.

Мерфі каже, що розвідка виявила три «такі випадки тероризму». У грудні 2018 року Нільсен заявила про те, що їх було 3 755.

Найсерйозніші звинувачення Мерфі стосуються спроб «применшити втручання Росії у вибори».

У травні цього року, за словами Мерфі, міністр нацбезпеки США Чед Вулф попросив його «припинити надання розвідувальних оцінок щодо загрози втручання Росії в американські вибори, а замість цього звітувати про втручання з боку Китаю та Ірану».

Вулф сказав Мерфі, що «такий наказ» надійшов від радника президента США з питань національної безпеки Роберта О’Брайена.

Згідно зі словами Мерфі, він відмовився виконувати вказівки Вулфа, оскільки «це створить загрозу внутрішній безпеці країни».

Вулф також сказав Мерфі, що «необхідно провести правильну оцінку» інформації розвідки стосовно російського втручання в американські вибори, адже через «непродумане оприлюднення інформації Дональд Трамп виглядає не найкращим чином».

Коли Мерфі відмовився, йому заборонили відвідувати наради, а в пресу потрапила «альтернативна оцінка, яка ставила російське втручання нарівні з Китаєм та Іраном», що на думку Мерфі, не підтверджено жодними фактами.

Вищі посадові особи адміністрації президента, в тому числі директор національної розвідки Джон Раткліфф, державний секретар Майк Помпео та генеральний прокурор Вільям Барр заявили про те, що Китай є такою ж великою загрозою «для цілісності виборів у США», як і Росія.

Однак, не було представлено жодних вагомих доказів на підтвердження цього твердження.

Читайте також: Трамп заявив, що готовий профінансувати передвиборчу кампанію за рахунок власних коштів

Раніше повідомлялося, що Трамп вважає, що Китай розпалює протести в США, щоб не допустити його переобрання.