UA / RU
Підтримати ZN.ua

Радник Путіна запропонував Росії захиститися від санкцій Заходу самоізоляцією

Радник пропонує вивести всі активи і рахунки в євро і доларах з країн НАТО у нейтральні, а також провести випереджальний продаж облігацій країн НАТО.

Академік РАН і радник президента Сергій Глазьєв написав до Мінфіну листа з пропозицією плану з 15 дій щодо захисту російської економіки у відповідь на можливе розширення санкцій з боку США і Євросоюзу, повідомляє газета "Ведомости".

У плану дві мети: швидко відреагувати на санкції, а потім максимально знизити залежність Росії від зовнішнього світу. Необхідно знизити обіг долара в російській економіці, причому зміни мають торкнутися і фінансових операцій в держсекторі, і приватних компаній, і навіть населення.

Насамперед радник Володимира Путіна пропонує вивести всі активи і рахунки в євро і доларах з країн НАТО в нейтральні, а також провести випереджальний продаж облігацій країн НАТО. Банк Росії, у свою чергу, повинен швидко скоротити доларові інструменти і позбутися держоблігацій країн, які заявили про підтримку санкцій проти Росії.

Держкорпорації і держбанки повинні отримати можливість замістити кредити від західних банків рублевими. Фінансувати це буде ЦБ - він випустить цільову емісію, а гроші розмістить "Внешекономбанк".

Потрібно також знизити залежність фінансового сектора Росії від іноземної інфраструктури та залежність економіки від доларових розрахунків. Потрібно буде обмежити валютну позицію комерційних банків, що допоможе запобігти спекуляції з рублем і втечі капіталу. Банкам доведеться створювати 100-відсоткові резерви за борговими зобов'язаннями нерезидентів.

Окрім того, Глазьєв радить перейти на національні валюти у розрахунках Росії з країнами Митного союзу та іншими недоларовими і неєвропартнерами.

Він також вказує, що потрібно провести роз'яснювальну роботу з населенням, щоб воно не сподівався на валюту, оскільки валютні зобов'язання комерційних банків при введенні санкцій також будуть заморожені.

Напередодні, нагадує газета "Московский комсомолец", Глазьєв більш детально виклав свої погляди, виступаючи з програмною промовою на розширеному засіданні генеральної ради "Ділової Росії".

Там він запропонував свій варіант відновлення економічного зростання - забезпечення довгострокового і недорогого "внутрішнього кредиту", що, у свою чергу, неможливе без корінної зміни грошово-кредитної політики ЦБ та деофшоризації.

Стимулювати зростання ВВП до 7-8% на рік Глазьєв вважає можливим і за рахунок різкого підвищення податку на надбагатих - до 40% від усіх доходів. Це дасть можливість додатково отримати для держінвестицій до 5 трлн рублів на рік.

Сергій Глазьєв впевнений, що його програма виходу з режиму санкцій і стимулювання зростання приведе до успіху. Залишилося підтримати її президенту РФ. !zn

Читайте також:

Страхи Східної Європи: хто наступний у путінському списку?

В новому списку санкцій ЄС буде 15 росіян

Санкції можуть допомогти США потіснити Росію на європейському нафтовому ринку