UA / RU
Підтримати ZN.ua

Радник президента США з нацбезпеки вперше з 2016 року зустрівся із заступником голови Центральної військової ради Китаю 

Джейк Салліван перебуває з візитом у Пекіні.

Радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван під час рідкісних переговорів з високопоставленим китайським генералом заявив, що Пекін і Вашингтон зобов'язані зупинити переростання конкуренції в конфлікт, повідомляє Bloomberg.

Читайте також: У Китаї стурбовані тим, що Захід "пом’якшує умови" для завдання Україною ударів по території Росії західною зброєю

У четвер, 29 серпня, Салліван став першим радником з національної безпеки США за останні вісім років, який зустрівся з віцеголовою вищого військового органу Китаю, на чолі якого стоїть лідер країни Сі Цзіньпін і який контролює найбільшу в світі армію за чисельністю особового складу.

Салліван і заступник голови Центральної військової ради Китаю генерал Чжан Юся обговорили питання збереження миру в Тайванській протоці і Південно-Китайському морі, а також занепокоєння Вашингтона через підтримку Китаєм російської військової машини.

“Салліван підкреслив, що обидві країни несуть відповідальність за недопущення переростання конкуренції в конфлікт”, - йдеться в заяві Білого дому. 

Чжан, своєю чергою, вимагав, щоб США припинили озброювати Тайвань, згідно з заявою Китаю.

Після обміну думками китайський генерал сказав, що зустріч продемонструвала значення, яке уряд США надає військовій безпеці. Салліван назвав переговори — найвищий рівень публічної комунікації між представниками адміністрації президента США Джо Байдена і Народно-визвольної армії Китаю, “дуже важливою зустріччю”.

У 2016 році тодішній радник президента США з національної безпеки Сьюзан Райс зустрічалася в Пекіні із заступником голови Центральної військової ради Китаю Фань Чанлуном, а через два роки американський міністр оборони Джеймс Меттіс зустрівся з генералом Сюй Ціляном, який на той час також був заступником голови китайської Центральної військової ради.

Салліван, який здійснює свою першу і, ймовірно, останню, поїздку до Пекіна на посаді радника з національної безпеки, може також зустрітися з Сі перед від'їздом. За часів адміністрації президента США Барака Обами китайський лідер зустрічався з головним помічником Білого дому з питань безпеки щороку з 2013 по 2016 роки.

74-річний Чжан обіймає посаду заступника голови Центральної військової ради з 2017 року і є найстаршим членом Політбюро, яке складається з 24 осіб, після того, як Сі змінив норми виходу на пенсію під час партійних перестановок у 2022 році.

На зустрічі з Салліваном Чжана оточували інші військовослужбовці, в тому числі директор офісу міжнародного військового співробітництва Центральної військової ради Лі Бін, який на початку цього року розмовляв із помічником міністра оборони США з питань безпеки в Індо-Тихоокеанському регіоні Елі Ратнер.

ЗМІ Китаю підкреслили, що майже все оточення Саллівана володіє китайською мовою, в тому числі чиновники Ради національної безпеки Діана Партридж і Джой Лі.

Чжан є одним із небагатьох вищих військових чиновників Китаю з бойовим досвідом, оскільки воював проти В'єтнаму кілька десятиліть тому. Він також є другом сім'ї Сі: їхні батьки працювали разом на північному заході Китаю під час громадянської війни.

Читайте також: Китайські чиновники намагаються налагодити зв'язки з кампанією Дональда Трампа — FT

Такий прорив у діалозі США й Китаю підкреслює зусилля Штатів зі стабілізації відносин, оскільки Америка вступає в бурхливий політичний період напередодні листопадових виборів, під час яких буде обрано нового президента. Раніше сторони пообіцяли відновити телефонні переговори між американським і китайським військовим командуванням, які тривалий час не відбувалися. Також повідомлялося про планування телефонної розмови між Байденом і Сі найближчими тижнями.