UA / RU
Підтримати ZN.ua

Радбез ООН закликав припинити кровопролиття у Єгипті

Члени Ради безпеки закликали всі сторони конфлікту в Єгипті до максимальної стриманості і заявили про необхідність припинити кровопролиття.

Рада Безпеки ООН у четвер, 15 серпня, провела екстрену закриту зустріч, де обговорила насильство в Єгипті.

За офіційними даними, як мінімум 638 людей загинули в середу при розгоні таборів прихильників руху "Брати-мусульмани" і колишнього президента Мохаммеда Мурсі, однак багато що вказує на те, що ця цифра не остаточна.

Після наради члени Ради безпеки закликали всі сторони конфлікту в Єгипті до максимальної стриманості і заявили про необхідність припинити кровопролиття.

Зустріч Радбезу ООН ініціювали Британія, Франція, Австралія і Туреччина. Всі ці країни раніше виступили з різкою критикою застосування сили проти демонстрантів.

Туреччина, яка найбільш гостро відреагувала на повалення Мурсі, відкликала свого посла з Єгипту. Президент Франції Франсуа Олланд викликав для пояснень посла Єгипту і заявив, що "потрібно зробити все, щоб уникнути громадянської війни".

Зустріч Радбезу мала символічний характер, щоб показати солідарність міжнародної спільноти у засудженні подій в Єгипті.

Насильство в Єгипті раніше засудив президент США Барак Обама, оголосивши про скасування спільних навчань з армією Єгипту. При цьому США поки не припиняють фінансову допомогу Єгипту у розмірі 1,3 млрд доларів щорічно.

За словами Обами, влада Єгипту "обрала небезпечний курс", і співпраця з цією країною не може продовжуватися в нормальному режимі, поки там вбивають на вулицях мирних громадян.

"Брати-мусульмани" закликали своїх прихильників вийти на вулиці у п'ятницю, назвавши цю акцію протесту "Марш гніву мільйонів".

В даний час у Єгипті діє надзвичайний стан. Міністерство внутрішніх справ країни дозволило поліції використовувати бойові патрони як засіб самозахисту в разі нападів на урядові будівлі.

У багатьох районах країни діє комендантська година. США попередили своїх громадян про небезпеку поїздок до Єгипту і закликали тих, хто вже знаходиться в цій країні, негайно її покинути.

Верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллай закликала до незалежного розслідування подій в Єгипті.

"Кількість загиблих і постраждалих навіть за даними уряду вказує на надмірне, навіть екстремальне, застосування сили проти демонстрантів", - йдеться в її заяві. !zn

Читайте також:

Обама скасував спільні навчання з Єгиптом

В Шарм-ель-Шейху скасували комендантську годину

З Єгипту почали евакуювати іноземних туристів

Українці нехтують закликом МЗС триматися подалі від Єгипту