UA / RU
Підтримати ZN.ua

Радбез ООН розгляне пом'якшений варіант санкцій проти КНДР

В ООН поки відмовилися від заморожування активів північнокорейського лідера.

Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй ввечері 11 вересня обговорить запропонований США проект резолюції щодо посилення санкцій проти Північної Кореї у зв'язку з тим, що Пхеньян продовжує свої ядерні та ракетні випробування.

Як передає DW з посиланням на німецьке інформагентство dpa, оновлений варіант проекту резолюції передбачає більш м'які санкції в порівнянні з пропозиціями, які були представлені Вашингтоном 6 вересня..

зокрема, в остаточну редакцію документа не був включений пункт про заморожування активів північнокорейського лідера Кім Чен Ина, а пропозиція повного ембарго на поставки нафти в КНДР була замінена введенням обмежень на експорт - до 500 тис. барелів на три місяці з 1 жовтня і до двох млн барелів на один рік з 1 січня 2018 року.

У той же час поки неясно, чи підтримають проект резолюції Росія і Китай, що володіють правом вето як постійні представники Ради безпеки ООН. Раніше Москва і Пекін заявляли, що північнокорейський криза слід вирішувати дипломатичними методами, а не посиленням тиску на Пхеньян.

Нагадаємо, що 3 вересня влада Північної Кореї заявили про успішне випробування водневої бомби.

Раніше в КНДР повідомили про розробку нового "поліпшеного" водневого боєзаряду, який може використовуватися в якості боєголовки для міжконтинентальної балістичної ракети. Нову розробку північнокорейських вчених проінспектував лідер КНДР Кім Чен Ин.

Через кілька годин військовослужбовці Японії і Південної Кореї повідомили про проведення КНДР чергового випробування ядерної зброї. Шосте за рахунком воно, на думку експертів, стало найбільш потужним.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін засудив випробування КНДР водневої бомби.

Він також вказав на важливість міжнародної реакції на дії Пхеньяна для України як країни, яка добровільно відмовилася від ядерної зброї.

Президент США Дональд Трамп і федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель заявили, що дотримуються єдиної думки щодо необхідності жорстко реагувати на дії Північної Кореї.

Крім того, верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могерини заявив, що Євросоюз введе власні "автономні" санкції проти КНДР на додаток до очікуваних санкцій Ради Безпеки ООН.

За її словами, все це тиск на Пхеньян спрямоване "на відкриття каналів для дипломатичного діалогу, якого зараз немає", а також для денуклеаризації Корейського півострова.