UA / RU
Підтримати ZN.ua

Радбез ООН не зміг ухвалити жодної резолюції щодо війни на Близькому Сході

Пропозиція США була заветована Росією і Китаєм.

Рада Безпеки ООН не змогла ухвалити жодної резолюції стосовно війни Ізраїлю та ХАМАС, відхиливши конкуруючі пропозиції США та Росії, пише Associated Press.

Резолюція США підтверджувала право Ізраїлю на самооборону, закликала до поваги до міжнародних законів — особливо щодо захисту цивільних осіб — і закликала до «гуманітарних пауз» для доставки вкрай необхідної допомоги в Газу. Під час голосування за цю пропозицію 10 з 15 країн-членів проголосували за, три — Росія, Китай та ОАЕ — проти і дві країни — Мозамбік та Бразилія — утрималися. Резолюція не була прийнята через те, що і Росія, і Китай наклали вето.

Російська резолюція закликала до негайного «гуманітарного припинення вогню» та однозначно засуджувала атаки ХАМАС 7 жовтня в Ізраїлі,  а також «невибіркові атаки» на цивільних осіб та цивільні об’єкти в Газі. 

Пропозиція РФ не знайшла підтримки: за неї проголосували чотири учасники, ще два виступили проти,  дев’ять — утримались.

Для ухвалення рішення має набрати щонайменше дев’ять голосів «за».

Минулого тижня Сполучені Штати Америки у Радбезі ООН заблокували резолюцію про гуманітарну паузу у війні Ізраїлю проти ХАМАС. 

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш 25 жовтня відкинув звинувачення в тому, що він виправдав напад палестинського бойового угруповання ХАМАС на Ізраїль у заяві в Раді Безпеки, через які посол Ізраїлю Гілад Ердан закликав генсека піти у відставку.