UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада Європи в черговий раз закликала Росію звільнити Навального

Комітету міністрів Ради Європи  також просить виплатити компенсацію нафтовому концерну ЮКОС.

Рада Європи закликала Росію звільнити опозиціонера Алєксєя Навального та виплатити потерпілим компенсації, зокрема нафтовому концерну ЮКОС. Відповідні постанови  прийняв Комітет міністрів Ради Європи  з нагляду за виконанням постанов і рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), інформує DW.

Зазначається, що  комітет розглянув шість справ, що стосуються Росії. Серед них - "Навальний і Офіцеров проти РФ" (про "справу Кіровлісу") і "Навальний проти РФ" (про "справу Ів Роше"). ЄСПЛ постановив, що заявників засудили в Росії "за дії, які не відрізняються від звичайної комерційної діяльності", на підставі "свавільних" і "явно необгрунтованих" судових рішень.

Комітет міністрів РЄ закликав скасувати обвинувальні вироки за обома справами щодо Навального. Комітет  також просить виплатити заявникам компенсації. Наглядовий орган висловив глибокий жаль у зв'язку із затримкою відповідей на його запити до влади РФ та запропонував своєму генеральному секретарю направити листа міністру закордонних справ Росії з висловленням глибокого занепокоєння через утримання в колонії Олексія Навального.

Алєксєя Навального засудили до 3,5 років позбавлення волі за порушення умов випробувального терміну у справі про шахрайство щодо компанії «Ів Роше» (він проходив курс лікування і реабілітації у Німеччині після того, як російські спецслужби отруїли його бойовою речовиною «Новічок»). З терміну виключили 10 місяців домашнього арешту, опозиціонер має провести в колонії загального режиму 2 роки і 8 місяців. 15 березня Навального етапували до колонії у Покрові.

У червні Мосміськсуд оголосив «Фонд боротьби з корупцією» та інші організації Навального екстремістськими, соратникам опозиціонера заборонили брати участь у виборах в якості кандидатів.

Читайте також: Україна ввела санкції проти співробітників ФСБ за отруєння Навального

США та Євросоюз ввели санкції проти російських чиновниківчерез отруєння Алєксєя Навального. 

Чому Кремль пішов на загострення ситуації навколо опозиціонера? Чому Навальний, знаючи про загрозу арешту, все ж повернувся в Росію? Чи становить він реальну загрозу для путінського режиму? Про це читайте в статті Олексія Коваля«Путіну потрібен Навальний», а також в матеріалі Андреаса Умланда «Як ставитися до феномена Навального» у ZN.UA.