UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада ЄС остаточно призупинила спрощену видачу віз росіянам

Вже з 12 вересня росіяни зможуть оформити візи до країн ЄС виключно на загальних умовах.

Рада ЄС 9 вересня остаточно затвердила повне призупинення угоди про спрощену видачу віз росіянам, йдеться на сайті органу. Це означає, що відтепер громадяни РФ отримуватимуть візи для поїздок до країн Європейського Союзу за загальними правилами.

Зокрема, тепер громадяни країни-агресорки платитимуть за оформлення візи не 35, а 80 євро. Також для отримання документу росіяни зобов’язані будуть надавати додаткові документальні підтвердження. Крім того, рішення Ради ЄС передбачає збільшення термінів оформлення візи та більше обмежувальних правил для видачі багаторазових віз.

«Угода про спрощення візового режиму надає привілейований доступ до ЄС громадянам надійних партнерів, з якими ми поділяємо спільні цінності. Своєю неспровокованою та невиправданою агресивною війною, включаючи невибіркові напади на цивільне населення, Росія зламала цю довіру та розтоптала фундаментальні цінності нашої міжнародної спільноти. Сьогоднішнє рішення є прямим наслідком дій Росії та ще одним доказом нашої непохитної відданості Україні та її народу», – заявив міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан.

Рішення Ради ЄС мають опублікувати в Офіційному журналі 9 вересня. Воно набуває чинності з дня ухвалення, однак застосовуватимуть нові вимоги вже з 12 вересня.

Читайте також: «Європа – не місце для прогулянок убивць»: Зеленський про візові обмеження для росіян

Нагадаємо, 6 вересня рішення про зупинку спрощеної процедури видачі віз росіянам затвердила Європейська Комісія. Водночас у Євросоюзі не дійшли одностайності у питанні загальної заборони на візи для громадян РФ.

Попри це Польща, Литва, Латвія та Естонія з 19 вересня  запроваджують обмеження на в'їзд для російських громадян з шенгенськими туристичними візами. За словами естонської прем’єрки Каї Каллас, введення обмежень на в'їзд є питання безпеки.