UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада безпеки ООН схвалила нову резолюцію по боротьбі з тероризмом

Українські представники виступили одними із співавторів резолюції.

Рада безпеки ООН у понеділок, 12 грудня, схвалила резолюцію про міжнародно-правове та судове співробітництво у боротьбі з тероризмом. Зокрема, вона стосується зміцнення механізмів взаємної правової допомоги в обробці та збір доказів про тероризм. Учасники засідання високого рівня, яке пройшло в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку під головуванням міністра юстиції Іспанії Рафаеля Катали Поло, підкреслили, що транснаціональний характер тероризму, який посилюється у зв'язку з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, вимагає тісної співпраці між державами на всіх напрямках, повідомляє Центр новин ООН.

Нова резолюція закликає держави обмінюватися інформацією про іноземних бойовиків-терористів і терористичні організації, у тому числі біометричними і біографічними даними.

"Рада Безпеки ООН закликає держави розглянути, де це доречно, можливість зниження ступеня секретності розвідувальних даних для службового користування про загрозу, що подається іноземними бойовиками–терористами...", - наголошується в резолюції, одними із співавторів якої є представники України, повідомляє Місія України в ООН.

Рада Безпеки #ООН ухвалила резолюцію про міжнародно-правове співробітництво в сфері боротьби з тероризмом. #Україна - один із співавторів. pic.twitter.com/Z43x1qVQ8W

- UKR Mission to UN (@UKRinUN) 12 грудня 2016 р.

Також члени Радбезу рекомендували "розглянути питання" про розширення доступу до поліцейської інформаційної мережі Інтерполу "I-24/7".

Крім того, в одному з пунктів нової резолюції міститься заклик до всіх все держав домагатися того, щоб виконавці і організатори терористичних актів та їх поплічники не зловживали статусом біженця і щоб посилання на політичні мотиви не служили підставою для відхилення прохань про видачу осіб, підозрюваних у причетності до тероризму.

Читайте також: Порошенко сподівається на прийняття Генасамблеєю ООН резолюції з прав людини в Криму

Як повідомлялося, 12 грудня в ООН привели до присяги нового Генерального секретаря організації Антоніу Гутерріша, який на початку 2017 року змінить на цій посаді Пан Гі Муна.