UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін затягуватиме війну до президентських виборів у США – Стойческу

Російський лідер хапається за останню соломинку і сподівається на повернення Трампа.

Російський президент Владімір Путін прагне затягнути війну в Україні до президентських виборів у США наступного року, аби потім оцінити, що станеться, вважає експерт з питань безпеки, депутат естонського парламенту Калев Стойческу.

«Я бачу, що путінська Росія явно переслідує мету протриматися до президентських виборів у США, щоб побачити, що станеться, щоб побачити, хто буде наступним президентом США», - сказав він під час ефіру понеділок у шоу "Ukraina stuudio" на ETV, пише ERR.

Стойческу зазначив, що на його думку  Захід недостатньо жорстко ставився до Росії, що підбадьорювало Путіна, а вибори в США стануть важливою віхою в контексті війни в Україні.

«Зрозуміло, що США є основним гравцем у військовій допомозі, яка надається Україні, Якби Вашингтон відступив, я не знаю, як європейські країни продовжували б надавати Україні достатню військову допомогу для продовження оборонної війни», - сказав він.

Читайте також: Болтон припускає, що США вийдуть із НАТО, якщо Трамп переможе на виборах у 2024 році

Стойческу сказав, що Путін, ймовірно, чекає повернення Дональда Трампа після виборів у 2024 році, від якого «ми не знаємо, чого очікувати».

«Він сказав, що якби він зараз був президентом, а не Джо Байден, то нинішньої війни ніколи б не було. Ми не знаємо, що він має на увазі, можливо, він має на увазі, що подав би Путіну Україну на тарілці, або уклали іншу угоду, я поняття не маю», - зазначив естонський депутат.

Він зазначив, що попри це і для України наступні півтора року будуть критичними, тому він сподівається на прорив України.

За словами Стойческу, надію на продовження війни Путіну дає те, що західні санкції виявилися недостатньо жорсткими.

Читайте також: У Держдепі вважають, що гарантії безпеки Україні від США мають пережити навіть адміністрацію Трампа

«Я думаю, що ця надія пов'язана з тим, що ми недостатньо жорстко поводилися з Росією, в тому числі в економічній сфері. Ці санкції, і всі санкційні пакети, якщо взяти в цілому, як швейцарський сир, на мій погляд», – зазначив експерт.

Він додав, що хоча основна мета Путіна перемогти Україну і показати Заходу його місце так і  не була виконана, Путін не хоче програвати, тому чіпляється за будь-яку надію на продовження цієї війни.

В американській Республіканській партії нині домінують традиційні консерватори, які бачать у Росії свого давнього ворога, але два провідних кандидати від цієї партії хворіють на путінізм. Якщо Дональд Трамп виявиться підім'ятим численними судовими розглядами, на авансцену вийде губернатор Флориди Рон ДеСантіс. На сьогодні він найсильніший потенційний противник колишнього президента, але відрізняється від нього мало чим. Докладніше про погляди можливого кандидата у президенти США на виборах 2024 року — у статті Анни Бродські-Кроткіної «Не тільки Трамп: хто ще у США хворий на путінізм».