UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін "забув" про загиблих під час окупації Росією Криму

Російський лідер запевняє, що Крим не був анексований росіянами.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що під час анексії Криму РФ не загинула жодна людина. Про це російський президент заявив німецькому виданню Bild.

"Так що ми зробили? У нас не було ні війни, ні стрілянини, не було ні одного загиблого. Наші солдати просто стали на заваді українським військам в Криму, які могли перешкодити свободі волевиявлення людей там. На референдумі більшість громадян проголосували за те, щоб бути частиною Росії. Це і є демократія, воля народу", - сказав Путін.

7 жовтня президент України Петро Порошенко підписав закон, який визначає 20 лютого 2014 року датою початку окупації Криму. Раніше офіційною датою початку окупації Криму, згідно з українським законодавством, вважалася дата набрання чинності Резолюції Генеральної асамблеї ООН про підтримку територіальної цілісності України від 27 березня 2014 року.

У квітні 2014 року Путін визнав, що російські військові дійсно діяли на території України в Криму на початку березні, коли там проходив так званий "референдум". За його словами, в Криму на той момент знаходилося близько 20 тис. російських військових.

Як повідомлялося, в результаті одного з захоплень російськими військовими українських військових частин у Сімферополі від вогнепального поранення в серце загинув український військовий прапорщик Сергій Кокурін і був поранений в шию і руку український капітан Федун.

У жовтні 2014 року лідер кримських татар, один з ініціаторів громадської акції по блокаді анексованого Росією Криму Мустафа Джемілєв заявляв, що за час окупації Криму Росією пропали безвісти 18 представників кримськотатарського народу. Багато татари заарештовані без будь-яких правових підстав.