UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін вважає Туреччину другом, але застерігає росіян від поїздок туди

Російський президент вважає, що турецьке керівництво не стільки бореться з радикалами, скільки співпрацює з ними.

Президент Росії Володимир Путін зізнався в дружніх почуттях до Туреччини, але назвав її керівництво таким, яке співпрацює з екстремістами і порадив громадянам не їздити на колись надпопулярний курорт.

США, Туреччина, Саудівська Аравія і їх союзники підтримували сирійської громадянської війни опозицію, а Росія та Іран - президента Башара Асада. Сторони регулярно обмінюються звинуваченнями у підриві мирного процесу, і Путін повторив претензії в ході щорічно телевізійного спілкування з росіянами в прямому ефірі.

"На наш погляд турецьке керівництво не стільки бореться з радикалами, скільки співпрацює з ними", - сказав він.

"Туреччину ми вважаємо нашим другом, а турецький народ - дружнім нам народом, з яким ми, безумовно, будемо вибудовувати самі добрі, добросусідські відносини. У нас є проблеми з деякими політичними діячами, поведінка яких ми вважаємо неадекватним. І відповідним чином на це реагуємо".

Погіршення дипломатичних відносин відгукнулося зниженням турпотоку з Росії в Туреччину на тлі згортання бізнесу низкою компаній.

Путін оцінив кількість росіян, які побували в Туреччині в 2015 році - дипломатичний конфлікт розгорівся під завісу сезону - майже п'ять мільйонів чоловік. При цьому він назвав відпочинок на турецьких курортах небезпечним, незважаючи на всі зусилля Анкари.

"Теракти в Туреччині мало не щотижня. Де гарантії, що нічого не може статися з нашими відпочиваючими?" - сказав російський президент.

"Тому ми, так само як і з Єгиптом, не маємо права не сказати громадянам, що зараз відпочинок в Туреччині небезпечний".

Представники туристичної галузі говорили, що девальвація рубля на тлі падіння нафти, побільшена західними санкціями за Крим і криза на сході України, знизила доходи багатьох росіян, для яких відпочинок за кордоном став менш доступний.

Раніше президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що Росія не зрозуміла Туреччини, з-за чого втратила її як друга.

Відносини між Москвою та Анкарою почали погіршуватися після вступу Росії у війну в Сирії для підтримки режиму президента Башара аль-Асада, проти якого виступає Туреччина, і ударів російської авіації по територіях, де живуть сирійські Тюркмен. Хоча Росія заявила, що має на меті об'єкти "Ісламської держави" в Сирії, насправді більшість цих ударів спрямована проти інших супротивників Асада, зокрема, і проти помірної опозиції, має підтримку Заходу і арабського світу.

Відносини між країнами ще більш "охололи" після інциденту з російським військовим літаком Су-2. Так, 24 листопада на турецько-сирійському кордоні був збитий російський Су-24. Обидва

З російської сторони після інциденту були заборонені туристичні поїздки в Туреччину, МЗС повідомив про найближче скасування безвізового режиму, а військові припинили всі контакти. Всередині Росії проблеми почалися у постачальників турецьких товарів,

У теж час, президент і прем'єр-міністр Туреччини неодноразово піддавали критиці втручання Росії в сирійський конфлікт і звинувачували ВКС РФ бомбардування цивільних об'єктів і вбивствах мирних жителів.