UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін вважає, що США самі заблокували Сноудена в Росії як "подарунок до Різдва"

Володимир Путін, відмовившись видавати Сноудена США, бажання бачити його в Росії також не висловив: "нехай бореться з чим завгодно, без нас тільки, у нас є з чим боротися".

Президент РФ Володимир Путін заявив, що фактично влада США сама заблокувала екс-співробітника ЦРУ Едварда Сноудена на території Росії.

"Він на нашу територію прибув без запрошення, і не до нас летів, а летів транзитом в інші країни", - зазначив Путін.

За його словами, як тільки Сноуден, перебуваючи в повітрі, зробив заяву про те, що летить транзитом, це стало всім відомо, і американська сторона, "по суті, заблокувала його подальший переліт".

"Вони ж налякали всі інші країни - його ніхто брати не хоче. Вони, по суті, самі заблокували його на нашій території, це такий подарунок до Різдва Христового", - додав російський президент.

Путін підкреслив, що Сноуден не планує жити в Росії і покине країну, як тільки у нього з'явиться можливість це зробити.

"Спочатку ми йому запропонували: "Хочете залишитися - будь ласка, але Ви повинні припинити політичну діяльність. У нас є певні відносини з США, і ми б не хотіли, щоб Ви своєю діяльністю завдавали шкоду нашим відносинам з США". Він сказав: "Ні, я хочу продовжувати свою діяльність, хочу боротися за права людини, вважаю, що США порушують певні міжнародні норми, втручаються в приватне життя, і моя мета - сьогодні боротися з цим". Ми сказали: без нас тільки, у нас є з чим боротися", - розповів Путін.

Нагадаємо, 30-річний американець Едвард Сноуден, який раніше працював технічним спеціалістом в ЦРУ і Агентстві національної безпеки, покинув США і на початку червня видав ЗМІ інформацію про секретні операції американських спецслужб, масштабні стеження за інтернет-користувачами і абонентами мобільного зв'язку, а також за дипломатичними місіями ряду країн (у тому числі і європейських).

Влада США звинуватила Сноудена в крадіжці власності уряду та незаконному розголошенні секретної інформації і вимагає його видачі. За кожним з обвинувачень компьютерщику загрожує до 10 років в'язниці.

Сноуден знаходився в Гонконзі, однак коли Вашингтон вимагав його екстрадиції, то вн вирушив транзитним рейсом (кінцевий пункт його подорожі точно невідомий) через Москву. Однак оскільки його американський паспорт був анульований, то з 23 червня Сноуден "застряг" у транзитній зоні аеропорту "Шереметьєво".

12 липня він провів закриту зустріч з російськими правозахисниками, на якій, зокрема, сказав, що хоче попросити в РФ тимчасовий притулок, поки не зможе полетіти в одну з країн Латинської Америки.

З проханням видати Сноудена дзвонив Путіну навіть президент США Барак Обама, однак телефонна розмова не змінила позиції Москви в справі IT-фахівця. !zn

Читайте також:

У Сноудена є документи, які можуть стати для США "нічним кошмаром"

Обама не зміг переконати Путіна видати Сноудена

Сноудена висунули на Нобелівську премію миру

Автор витоку знаменитих "Документів Пентагону" закликав Сноудена не здаватися США