UA / RU
Підтримати ZN.ua

Путін все-таки боїться Навального - Washigton Post

Саме від політики Заходу буде залежати, чи розростеться опір путінському режиму.

Підтримка росіян президента Росії Володимира Путіна створено поверхнева, тим більше на тлі складної ситуації в економіці країни, пише видання Washigton Post.

Президент Росії заявляє, що має підтримку переважної більшості росіян за подію року, як він почав вторгнення в Україну, анексував частину цієї країни, позиціонував свій режим як автократичний і гомофобский противагу демократичного Заходу. "Якщо все справи йдуть саме так, то чому Путін так боїться Олексія Навального?", - пише оглядач видання.

Коли десятки тисяч росіян повідомили в соцмережах, що 15 січня прийдуть на демонстрації на підтримку Навального, російська влада несподівано перенесли оголошення вироку на вівторок, 30 грудня. У порядку тактичного маневру суд також засудив молодшого брата Навального, Олега, який не займається політикою, до 3,5 років в'язниці.

Натовп із кількох тисяч протестувальників з'явився на площі біля Кремля в ніч на вівторок, незважаючи на поліцейських і лютий холод. "Ви не зможете посадити всіх!", - скандували демонстранти.

Це гасло може переслідувати Путіна в наступному році, в якому, за оцінками ЦБ РФ, буде різке скорочення економіки в найближчі місяці у зв'язку з низькими цінами на нафту і західні санкції. Позиція "триматися за Крим" дорого обійдеться російському уряду, вважає автор публікації.

Стратегія Путіна щодо подолання цих проблем, імовірно, буде такий же, як і в 2012 році, коли Навальний провів масові демонстрації: ескалація внутрішніх репресій, а також військові авантюри в Україні та в інших країнах на тлі націоналістичної пропаганди всередині країни. Але олігархи РФ будуть тиснути на Кремль у зв'язку з ескалацією напруги у відносинах Росії із західними країнами.

Російські дисиденти кажуть, що підтримка Путіна в народі досить поверхнева і навряд чи збережеться в умовах економічного падіння або великих втрат серед військових. Поки що протести в Москві легко стримувалися ОМОНом. "Тим не менше, якщо б Путін не турбувався з-за цієї опозиції, у справі Навального не було б таких панікерські імпровізацій", - вважає газета.

Наскільки сильно буде зростати опір режимові Путіна, це буде залежати значною мірою від політики США і Європейського союзу. Європейські санкції переглянуть у березні, їх продовження буде залежати від того, чи продовжують знаходиться російські війська в Україні.

"Підтримка російського інакомислення також має значення", - йдеться в статті. Автор вважає, що реакція адміністрації американського президента Барака Обами на вирок Навальному була м'якою: державний департамент заявив, що "стурбований".

В понеділок, проте, адміністрація США включила ще чотирьох російських чиновників в "список Магнітського". "Такі дії можуть надихнути тих, хто бореться за права людини в Росії. Суддя і прокурори, причетних до суду над Навальним, були б хорошими кандидатами для наступного раунду санкцій", - резюмує автор.

Читайте також: Пентагон почав вивчення нової військової доктрини Росії

Повідомлялося, що у Москві вранці поліція затримала учасницю Pussy Riot і ще 17 протестувальників - ЗМІ.

Раніше районний суд засудив Олексія Навального до умовного терміну за звинуваченням у шахрайстві та відмиванні грошей. Олексій залишився під домашнім арештом до вступу вироку в законну силу. Його брат Олег отримав три з половиною роки колонії загального режиму.

Олексій Навальний всупереч домашнього арешту на метро дістався на Манежну площу, де був затриманий серед інших співробітниками поліції Москви.